CorectNews: Butonul 3 i s-a lipit de deget (Autor: Sorin Rosca Stanescu)

Intr-un sediu politic functioneaza un telefon ciudat. Cu multe butoane. Spunea suspendatul ca sunt 12. Si se mai referea la misteriosul buton 3. Apesi si o voce iti spune, la orice ora din zi si din noapte, cine a facut rau Romaniei. Aparatul e instalat intr-un sediu de campanie politica si de el beneficiaza un particular. Particularul se numeste Traian Basescu. Butonul 3 i s-a lipit de deget. De acel deget cu care isi ameninta adversarii.
Ce semnificatie are la romani si la neromani aceasta instalatie? Intr-un stat democratic, intr-un stat care nu a alunecat, sub un regim cum este cel al lui Traian Basescu, spre autocratie sau chiar spre dictatura, intr-un stat in care democratia nu este semi-esuata, acest telefon secret si secretizat declanseaza un Watergate. Un scandal politic si juridic de mari proportii. Un cutremur. La capatul caruia se produc nu numai destituiri spectaculoase, ci au loc si schimbari de lunga durata, in profunzimea societatii. Dar la noi?
In Romania, odata descoperita o asemenea porcarie si odata relatata opiniei publice, cauza politica, juridica, penala pare a se impotmoli. Ilegalitatea este in afara oricarei indoieli. Un telefon secretizat de circuit inchis, utilizat numai de cei mai inalti demnitari in functie ai statului roman, nu are ce sa caute intr-o cladire particulara care, mai mult decat atat, a devenit si un sediu politic. Si nu orice sediu. Ci chiar un sediu de campanie. Si nu pentru orice fel de campanie. Ci pentru o campanie care poate sau nu rasturna spectaculos situatia politica a unui stat. Si pe acest telefon nu poate pune mana un particular. Cum este, in acest moment, Traian Basescu. Instalarea acestui aparat constituie o grava infractiune. Si, mai mult decat atat, un act flagrant de politie politica.
Responsabilul este un super general, Marcel Opris, seful STS, protejatul si, in acelasi timp, protectorul lui Traian Basescu. Nu cu mult timp in urma, semnalam public faptul ca ultimele redute ale lui Traian Basescu vor fi STS si SPP. STS a participat la toate jongleriile electorale din ultimii ani. A organizat trisuri. Furturi de voturi. Si, in continuare, institutia e pregatita sa faca la fel. Si asta in ciuda denumirii sale, care nu spune prea mult: Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
Parlamentul s-a pronuntat. A fost incalcata legea. Dar atunci cand, dand curs, asa cum este si firesc, unei asemenea constatari, presedintele interimar Crin Antonescu a solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa ia decizia, pana una alta, a demiterii lui Marcel Opris din functia de director STS, iata ca s-a mai produs o jonglerie. Desi plecati aproape toti consilierii de la Cotroceni in concediu - si, atentie, numarul lor este imens, fara precedent in administratiile anterioare - o mai veche cunostinta, domnul Iulian Fota, a initiat o lovitura de teatru. El s-a intors inopinat din concediu, pentru a-si utiliza dreptul de veto in CSAT. Si astfel, Marcel Opris, desi este evident pentru toata lumea ca a incalcat legea, nu poate fi, pana una alta, demis.
Ce stat de drept ne-a lasat mostenire regimul Traian Basescu? Care era statul de drept amenintat de USL? De un USL cu poporul de partea lui?