Finantele doljene recupereaza greu debitele pe perioada crizei. Institutia nu mai pune sechestre pe terenuri, pentru ca sunt si greu de evaluat si nici nu se vand. DGFP Dolj recupereaza doar 20% din unele debite restante, pentru ca nu se prezinta cumparatori la licitatiile de bunuri.

Din cauza crizei, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj nu-si poate vinde bunurile sechestrate de la firme, pentru recuperarea pagubelor produse catre bugetul statului. Fiscul nu mai sechestreaza terenuri de la firme, pentru ca nici nu se vand - piata imobiliara fiind inghetata -, nici nu pot fi evaluate la adevarata valoare. Seful Fiscului doljean, Eugen Calinoiu, informeaza ca institutia sta prost la capitolul sechestre, in sensul ca din aceasta forma de executare silita se recupereaza foarte greu debitele catre stat, chiar si in proportie de numai 20%.
"Trecem printr-o perioada grea din punct de vedere al sechestrelor. Ne concentram mai mult pe bunurile vandabile, cum ar fi bunurile mobile. Bunurile imobile sunt mai putin vandabile. Cum ar fi terenurile. Se fac foarte greu evaluarile la terenuri pentru ca persoanele care fac evaluarile nu au termen de comparatie cu piata imobiliara. Se fac rapoarte de evaluare, dar... foarte greu. Punem sechestre in special pe mijloace de transport. Din debit se recupereaza si 100% in unele cazuri, dar si 20%. Sunt situatii in care nu se prezinta nimeni la licitatiile pe care le organizam noi", a precizat directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Calinoiu.

Statul, dezavantajat in fata bancilor

Directorul Fiscului a mai spus ca legislatia obliga DGFP Dolj sa nu scada pretul cerut pe bunurile scoase la licitatie mai putin de 50% din valoarea debitului, in timp ce bancile au o politica mai relaxata, fapt ce face ca aceste entitati sa-si vanda mai usor bunurile si sa-si recupereze banii de la firme.
"Noi ne oprim la a treia licitatie si nu putem sa scadem pretul sub 50%, pe cand bancile valorifica bunurile scoase la licitatie la orice valoare si isi recupereaza debitele", a spus Eugen Calinoiu.

Poprirea pe conturi, executare "de succes"

Pe perioada crizei, cand bunurile sechestrate nu se vand, Finantele au o metoda de executare silita a rau-platnicilor care da rezultate. "30% din sumele incasate catre buget provin din popriri pe conturile bancare ale firmelor. Intentia noastra nu este sa inchidem firmele, ci sa le lasam sa functioneze, pentru ca astfel vor veni mai multe venituri catre bugetul de stat", a precizat directorul coordonator adjunct al Activitatii de Metodologie si Administrarea Veniturilor Statului din cadrul DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Daca in iunie s-au incasat din blocarea conturilor debitorilor 25 de milioane de lei, in luna iulie s-au incasat 55 de milioane de lei, de la un numar mult mai mic de firme decat in lunile anterioare. Directorul adjunct al Fiscului este de parere ca situatia economico-financiara actuala a determinat scaderea numarului de firme nou-inregistrate si cresterea numarului societatilor intrate in insolventa.
"Ne afecteaza si reducerile de personal de la firme pentru ca inseamna incasari mai mici din contributii catre buget si chiar cresterea cheltuielilor bugetare, pentru ca se plateste ajutor de somaj tot de la stat", a mai spus Antonescu.