In mare secret, ANAF a trimis catre finantele judetene si stimulentele aferente lunii septembrie. Chiar daca la Dolj au fost mai multi bani decat pe august, sefii Fiscului nu au incasat nici un leu din aceste bonusuri. In doua luni, angajatii DGFP Dolj au incasat 1,2 milioane de lei sub forma de stimulente.

Finantistii doljeni si-au primit deja stimulentele pentru care au protestat spontan luna trecuta. Pentru banii pe august au fost discutii mari privind modul de impartire si procedurile au durat aproape doua saptamani pana sa ii aprobe comisia de la Bucuresti. Imediat dupa ce au primit stimulentele pe august, finantistii au incasat si sumele aferente lunii septembrie, de data aceasta, intr-o "liniste" deplina. Potrivit datelor furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, pe luna august au revenit Doljului 443.935 de lei, deci 616 lei de persoana, in medie, daca impartim suma la numarul total de angajati ai Fiscului doljean (720 de persoane). Pentru septembrie, Fiscului doljean i-au revenit si mai multi bani, pe motiv ca a avut incasari mai bune, in special din executari silite, spun finantistii. Astfel ca banii incasati recent de angajatii DGFP Dolj sub forma de stimulente pe luna septembrie au totalizat 768.908 lei, adica, in medie, 1.068 de lei de persoana, daca presupunem ca ar fi primit fiecare angajat acesti bani. Astfel, luna aceasta, multi angajati de la Fisc au plecat acasa cu echivalentul a doua salarii sau chiar cu mai mult.
"Pe septembrie, a fost suma mai mare pentru Dolj, pentru ca ne-a revenit un coeficient mai mare, stabilit de la Bucuresti, de 1,2, fata de 0,74 pe luna august. Noi am stabilit ca aceia cu salarii mai mici sa primeasca un coeficient de 2 sau peste 2 drept stimulente, iar cei cu salarii mai mari sa primeasca mai putin. Cei care au avut lucrate mai putin de zece zile in luna nu au primit stimulente si nici directorii DGFP Dolj nu au primit, nici pe august, nici pe septembrie", a spus liderul sindical din Finantele doljene, Tudor Mitita.
Un coeficient de 1,2 aplicat fondului de salarii inseamna ca fiecarui angajat care s-a incadrat sa primeasca acesti i-a revenit un stimulent de 1,2 ori valoarea salariului. Sefii Fiscului doljean recunosc faptul ca nu au primit nici un ban sub forma de stimulente, ci doar subalternii lor, dar nu fac alte comentarii.

1.403 lei - cel mai mare stimulent

Potrivit datelor furnizate de Fiscul doljean, cele mai mari stimulente pe luna august au fost de 1.122, 982 si 911 lei. In septembrie, trei finantisti cu functii de executie s-au bucurat de cele mai mari stimulente, 1.403, 1.331, respectiv 1.263 de lei. Angajatii ANAF vor mai primi stimulente doar pana la finele anului, urmand ca, de la anul, acestea sa le fie incluse in salariu.
Dar pana acum Fiscul se bazeaza doar pe promisiuni si nimic nu este "batut in cuie". In octombrie, angajatii din ANAF si din mai multe directii judetene ale finantelor publice au protestat spontan intrerupand lucrul pentru a primi aceste stimulente. A doua zi, oamenii Fiscului au inchis trezoreriile, blocand platile catre multe institutii bugetare si catre mediul de afaceri. Ministerul Finantelor si ANAF au deblocat platile, dar au pus conditii sa primeasca stimulente doar cei care au meritat. Pentru perioada urmatoare, finantistii pregatesc alte proteste.