Premierul Emil Boc a transmis ieri, in videoconferinta cu prefectii, ca guvernul apara cota unica si le-a solicitat sa explice mai departe ca executivul "face tot ce ii sta in putinta pentru a asigura un minim de resursa in mediul privat si pentru crearea de locuri de munca in conditiile pe care Romania le are in momentul de fata".

Premierul a declarat ca executivul nu ia in calcul nici majorarea, nici reducerea cotei unice, precizand insa ca sunt in discutii niste "scenarii", fara a da alte detalii.
"Nu am avut si nu avem o discutie despre majorarea cotei unice. In prezent, cota unica e de 16%. Scenarii sunt in discutie, dar in acest moment, repet, cota unica este 16%", a declarat premierul, solicitat sa comenteze afirmatia ministrului economiei, Adriean Videanu, potrivit careia nu este exclusa posibilitatea reducerii cotei unice.
Intrebat daca scenariile pe care le-a invocat inseamna inclusiv reducerea cotei unice, Boc a raspuns: "Nici micsorarea, nici majorarea".
Adriean Videanu a declarat sambata ca TVA nu ar trebui redusa, insa, "odata ce raul s-a produs" prin majorarea acesteia, s-ar putea discuta despre scaderea altor taxe, inclusiv a cotei unice, acest lucru depinzand insa de negocierea cu FMI.
"Majorarea TVA produce efecte in primele trei-patru luni. (...) Din punctul meu de vedere, odata ce raul s-a produs, revenirea la diminuarea TVA-ului nu cred ca este o masura corecta. Daca tot produce raul, si-l produce in primele patru, cinci, sase luni in ceea ce inseamna inflatia, parerea mea este ca, daca ai o rezerva, trebuie sa umbli la scaderea altor taxe", a declarat Videanu la Realitatea TV, precizand ca acest principiu este cel avut in vedere de guvern.
De asemenea, ministrul a precizat ca "punctul central" in politica fiscala a PDL este cota unica. "Cota unica ramane. Asupra cuantumului cotei unice primul-ministru este cel care va anunta in momentul in care guvernul va lua o decizie legata de noua filosofie fiscala de care avem nevoie. PDL nu renunta la cota unica. Cuantumul e o chestiune care se poate discuta, depinde de negocierea cu FMI", a mai afirmat Videanu.
Intrebat daca va fi scazuta sau majorata cota unica, ministrul a afirmat laconic: "Aici putem discuta, daca sa o mai reducem, daca nu... Depinde de ce spatiu avem". Totodata, el a precizat ca in comparatie cu TVA care nu afecteaza firmele, deoarece acestea isi deduc cheltuielile pentru TVA, cota unica este o taxa directa.

1.033 de case trebuie reconstruite

Premierul Boc a declarat ca pagubele provocate de inundatii se vor ridica la sute de milioane de euro, precizand ca evaluarile inca nu s-au incheiat, astfel incat sa poata da o cifra exacta, dar a aratat ca 1.033 de case ar trebui reconstruite.
Boc le-a multumit membrilor guvernului si reprezentantilor administratiei locale pentru modul in care au lucrat pentru combaterea efectelor inundatiilor. El a sustinut ca reactia a fost buna, cu "mici exceptii", si si-a manifestat aprecierea pentru cei care au stat pe baricade "zi si noapte" pentru a ajuta populatia.
Seful executivului le-a spus prefectilor ca au fost afectate de inundatii 37 de judete, cele din Moldova avand cel mai mult de suferit. Boc a aratat ca au fost afectate pana acum 6.979 de case, dintre care 5.946 au fost avariate, 182 au fost distruse total, iar 851 sunt in pericol de prabusire. Asadar, 1.033 de case trebuie reconstruite, a spus Boc, precizand ca statul va sustine familiile ramase fara un acoperis deasupra capului dandu-le materiale, dar fara a le construi.
Premierul le-a cerut prefectilor sa se asigure ca autoritatile locale aloca rapid loturi pentru case si autorizatii de constructie. El a mai cerut ca autoritatile sa aiba grija ca noile locuinte sa nu fie construite in zona afectata deja de inundatii sau in pericol de a fi afectate de inundatii viitoare.

Guvernul va putea prelua solutii economice si de la opozitie

Emil Boc a declarat ca guvernul ar putea prelua solutii economice de la opozitie si societatea civila, pentru a le include in pachetul de masuri economice care va fi promovat in toamna, cu conditia ca acestea sa aiba acoperire bugetara si sa fie aplicabile.
"Coalitia lucreaza la un pachet de masuri economice, pe care le vom putea prelua si de la opozitie. Daca vor dori sa vina cu solutii care sa ajute tara, nu vom avea nici o retinere. Dar, din nefericire, pana acum avem parte de la opozitie doar de baloane de sapun si nu de solutii concrete. Nimeni nu e respins in acest proces de a putea implementa solutii noi care sa aiba acoperire bugetara, sustinere in buget si aplicabilitate in contextul actual al Romaniei de la partidele din coalitie, continuand cu alti specialisti, ONG-uri, opozitie, societate civila, astfel incat, in toamna acestui an, in conditiile economice date, sa poata sa fie promovat", le-a spus Emil Boc prefectilor. El a adaugat ca pachetul de masuri va avea drept "cap de afis" eliminarea impozitului minim, "care a fost conceput pentru un obiectiv concret pe care si l-a indeplinit".

Boc le-a cerut prefectilor sa prezinte stadiul derularii fondurilor europene

Premierul le-a solicitat prefectilor sa prezinte lunar opiniei publice stadiul derularii fondurilor europene in judetele pe care le reprezinta, anuntandu-i ca asteapta ca acestia sa finalizeze prima evaluare pana pe 15 august si ca rapoartele vor fi analizate apoi si de ministri.
"O data pe luna, prezentati opiniei publice, cu cei responsabili de fata, stadiul derularii fondurilor europene in judetul pe care il reprezentanti. Ce proiecte s-au semnat, ce proiece sunt in derulare, ce bani s-au atras din fiecare proiect, care sunt in intarziere si au iesit din termen, ce proiecte au contractul semnat, dar nu s-au organizat licitatii, pentru ce proiecte exista riscul sa se piarda banii europeni pentru ca nu se face ce trebuie", le-a spus seful guvernului prefectilor, aratand ca astfel de evaluari se fac si la nivelul ministrilor.
El le-a solicitat prefectilor "transparenta totala in raport cu opinia publica" in privinta modului in care sunt atrasi banii europeni de catre administratiile locale, agentii economici sau alte structuri din judete. "Aceste rapoarte lunare vor fi analizate si de membrii guvernului, sa vedem daca v-ati implicat suficient sau doar faceti de fatada aceasta analiza a fondurilor europene", a avertizat Boc.
Premierul a anuntat ca asteapta ca, pana in 15 august, prefectii sa aiba prima evaluare, dupa ce se documenteaza. "Si noi vom avea, in august, cea de-a doua evaluare cu privire la fondurile europene", a mai spus Boc.