Parlamentarii au pierdut ieri prima zi de dezbatere a bugetului de stat pe 2007 pe discutii procedurale si pentru asigurarea prezentei regulamentare la sedinta, reusind performanta de a nu discuta nici macar titlul proiectului de buget pe 2007. Astfel, deputatii si senatorii PSD si PRM au facut tot felul de sesizari, au cerut prezenta ministrilor si pauze de consultari, propunand retrimiterea proiectului la comisii si amanarea discutiilor pana luni, pentru ca Executivul sa aiba sansa sa se pronunte pe aceste probleme. Dupa un apel nominal de o ora pentru asigurarea cvorumului si o pauza de consultari de 30 de minute ceruta de PSD pe motiv ca actualul buget incalca Legea invatamantului, care prevede 6% din PIB, deputatii si senatorii din Opozitie si-au continuat "pledoaria procedurala" pana la pranz, cand, din lipsa de cvorum, presedintele de sedinta, Bogdan Olteanu, a sistat dezbaterile.

Funar, intrigat ca Guvernul a chiulit

Liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, a demarat in forta discutiile procedurale de ieri, prin propunerea de a se vota cu cartelele electronice si nu prin ridicarea mainilor, pe motiv ca se pierde foarte mult timp pentru numararea voturilor sau pentru asigurarea prezentei. Propunerea sa fost "ignorata" din motive tehnice, presedintele deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, explicandu-i senatorului ca deocamdata cartelele senatorilor nu pot fi adaptate pe aparatura de vot electronic din sala de plen a Camerei. Mai mult, Funar a ridicat si problema absentei neconstitutionale a ministrilor si a premierului Tariceanu de la lucrari, pe care i-a acuzat ca "nu aveau ce sa caute la chiolhanuri, la Budapesta" si pe care i-a chemat de urgenta la Parlament pentru a-si sustine bugetele. Insa si de data asta Olteanu a respins cererea peremistului, sugerand ca prezenta ministrilor la lucrari nu este obligatorie.

Unii chiar au vrut sa munceasca...

Cel mai harnic parlamentar a fost deputatul PSD Anghel Stanciu, care, desi merge in carje, a luat cuvantul de nenumarate ori si chiar a invocat o pauza de consultari, pentru detensionarea lucrarilor. Mai mult, Stanciu a sustinut si el ideea fostilor colegi din PRM privind prezenta Executivului, spunand ca, potrivit Regulamentului Camerei, "ministrii trebuie sa fie obligatoriu prezenti indiferent daca sunt sau nu deputati atunci cand se discuta problemele care privesc ministerul dansilor".
Pe de alta parte, cel mai constiincios parlamentar a fost liberalul Grigore Craciunescu, care i-a mustrat pe colegi, de la tribuna, ca "de cinci ore pierd timpul", cheltuind-se astfel degeaba 400-500 de milioane de lei pe aceasta sedinta, din cauza orgoliilor lor.