Puterea: Iliescu, in noua carte aparuta: ‘Il respect pe Regele Mihai pentru deciziile luate"
Ion Iliescu a ajuns la a 17-a carte publicata dupa Revolutie. Volumul "Ion Iliescu - Fragmente de viata si de istorie traita", a aparut la Editura Litera. Ziarul Puterea a intrat in posesia cartii, din care va prezinta cateva fragmente.
Presedintele de onoare al PSD a postat deja pe blogul personal "Cuvantul inainte" al noii sale carti, care cuprinde circa 500 de pagini. El noteaza ca volumul nu este unul de memorii propriu-zise, ci aduna texte care dau o idee despre evolutia in timp a autorului. Sunt incluse si o biografie publicata in "Revolutie si reforma", texte publicate in anii 80 si chiar un text scris in martie 1989 cu intentia de a fi transmis la Europa Libera. Evenimentele din ultimii 21 de ani sunt repovestite pe larg, iar cateva din principalele personaje politice sunt analizate din unghiul de vedere al fostului presedinte.

Despre Regele Mihai, si "evenimentele nefericite de la inceputul anilor ‘90", pe care "le regreta":

"Il respect pe Regele Mihai, este un om care a luat decizii extrem de grele, in momente cruciale pentru Romania, pentru existenta acesteia ca stat.
Daca am fi fost intr-o alta situatie, daca schimbarea din Romania ar fi avut loc in alte circumstante, Regele Mihai si-ar fi gasit un loc pe scena publica romaneasca din primul moment al schimbarii. Nu a fost sa fie. Dar dupa momentele tensionate din 1990 si 1991, dupa ce am reusit sa stabilizam lucrurile si sa adoptam o noua Constitutie, relatiile cu Casa Regala si cu Regele Mihai au intrat intr-un proces de normalizare. Este drept ca intre timp fiecare dintre noi a evaluat sfaturile primite in perioada de criza (sfaturi care nu de putine ori au turnat, din ambele parti, gaz peste foc) si a facut schimbarile care se impuneau.
Evenimentele de la inceputul anilor ‘90 nu au legatura cu persoana Regelui Mihai, ci exclusiv cu climatul politic aproape isteric din acei ani, cand, asa cum am mai spus, se dezghetasera o serie de conflicte care veneau nu doar din comunism, ci si din perioada interbelica. Trebuie sa reamintesc faptul ca nici macar din randurile opozitiei de atunci, formata majoritar din partidele asa-zise istorice, nu exista o unanimitate in ceea ce priveste atitudinea fata de monarhie, in general, si fata de Regele Mihai, in special.
O spun cu toata taria si convingerea: ceea ce s-a intamplat de Pasti si de Craciun, in 1990, legat de doritele vizite ale Regelui Mihai in tara, nu a fost rezultatul unei politici deliberate fata de Rege, ci doar suma stangaciilor unor oameni care au fost pusi in fata unor decizii pe care nu erau pregatiti sa le ia, iar intoarcerea Regelui si a familiei sale din drumul spre Manastirea Curtea de Arges nu a fost un act intelept. Ca a fost vorba doar de stangacii si de decizii luate in pripa este dovedit de evolutia ulterioara a relatiilor statului roman cu Regele Mihai, dar si de evolutia relatiilor noastre personale.
(...) Regele s-a intors definitiv in Romania pe 18 mai 2001, si astfel lucrurile au intrat pe fagasul lor normal. Istoria va judeca aceste lucruri."

Despre prezidentialele din 2004:

"In primul al alegerilor prezidentiale, Adrian Nastase il devansase pe Traian Basescu, situat pe locul al doilea, cu circa 7%. Din pacate, pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale, PSD nu a mai sustinut peste tot in tara campania in ritmul necesar, iar gafa comisa de Mircea Geoana, anuntat de Nastase ca potential prim-ministru, de a face o declaratie publica conform careia, pentru turul al doilea, "nu ne intereseaza voturile PRM", a determinat reactia prompta a acestui partid.
Astfel, cele peste 350.000 de voturi ale sustinatorilor PRM au fost acordate lui Basescu! Acestea au fost suficiente pentru a asigura victoria lui Basescu, care l-a devansat pe Nastase cu circa 250.000 voturi in turul al doilea, din 12 decembrie. La aceasta gafa impardonabila se adauga acuzele, ulterior dovedite a fi o imensa minciuna, ale lui Traian Basescu privitoare la "fraudarea alegerilor" cu softul de numarare a voturilor, soft identic cu acela care a numarat voturile si in decembrie 2009, cand a castigat un controversat nou mandat de sef al statului. Asa se scrie, uneori, istoria."

Despre prezidentialele din 2009:

"Candidatul PSD a fost desemnat pana la urma presedintele partidului, Mircea Geoana, dupa ce varianta Adrian Nastase a fost parasita. (...) In confruntarea cu Traian Basescu, Mircea Geoana a avut o sansa reala de succes si, dupa rezultatele inregistrate in tara, scrutinul a fost favorabil candidatului PSD; rezultatul final a fost modificat, in favoarea lui Traian Basescu, de voturile din diaspora. Insa, din nou, a intervenit si un factor subiectiv: gafa comisa de Mircea Geoana, de a merge in vizita, in ajunul ultimei confruntari televizate cu Traian Basescu, acasa la Sorin Ovidiu Vantu! Toate explicatiile oferite de Mircea Geoana au fost puerile, mai ales pe fondul campaniei demagogice sustinute de Traian Basescu, privind rolul "mogulilor" care controleaza media romaneasca.
S-a pierdut, deci, din nou, mai ales pe "mana proprie", o sansa reala de a schimba in bine situatia din tara."
In editia de maine vom reveni cu mai multe extrase sugestive din volum.