Nici nu s-a uscat bine cerneala pe situatia trimisa la ministerele de resort din Bucuresti, ca autoritatile judetene trebuie sa se apuce din nou de calcule. Zilnic, primarii din zonele afectate de inundatii raporteaza un numar din ce in ce mai mare de case cazute.
In timp ce autoritatile modifica cifrele din tabele, sinistratii se intorc la casele in ruina si privesc neputinciosi cum acestea se naruie in baltile lasate in urma de Dunare. "Comisiile se vor intoarce pe teren deoarece situatia caselor care s-au prabusit s-a modificat mult in ultimele zile si este nevoie de o noua evaluare. In fiecare zi primim rapoarte ale primarilor din localitatile afectate care schimba datele din situatia trimisa la Bucuresti si trebuie sa ne miscam foarte repede pentru a prezenta autoritatilor centrale situatia exacta", a precizat Olimpia Baloi, directoarea Directiei de Integrare Europeana din cadrul Prefecturii Dolj.
Sinistratii dorm in ruinele Rastului
Primarul din Rast a pierdut numarul caselor prabusite in ultimele zile si nu se teme decat pentru sinistratii izgoniti de ploaie si de vant din corturi in casele ce stau sa cada. "Solul este imbibat cu apa si procesul de prabusire a caselor continua. Una cate una, cad chiar si casele care nu au fost inundate decat partial. Fereasca Dumnezeu sa vina o ploaie mai lunga, ca atunci oamenii nu o sa mai aiba nici ce aduna de prin gospodarii. Si mie au inceput sa-mi cada peretii intre care oricum nu mai aveam nimic. Cu toate ca ei se intorc si prefera sa stea in garaje si patule decat in cort, pericolul este foarte mare pentru ca si acestea se pot prabusi in orice moment", a explicat edilul Iulian Silisteanu. Potrivit primarului peste 500 de sinistrati care au fost pusi in posesie au uitat si de ploaie, si de vant si au inceput sa-si duca pe bucata lor de pamant tigla, lemne si ce au mai putut aduna din gospodariile parasite.
Alte 150 de case prabusite in Plosca
Si la Bistret situatia este la fel de grava. In ultimele zile, au cazut 150 de case si, din cauza umezelii, pamantul a inceput sa alunece. Primarul Constantin Raicea a declarat ca toate cele 150 de case erau trecute in raport ca fiind avariate. "Au inceput sa cada si casele avariate, terenul se lasa si aluneca, oamenii nu se pot intoarce la casele lor, iar motopompele fac cu greu fata cantitatii mari de apa din satul Plosca. Situatia se inrautateste pe zi ce trece si nu stim ce sa le spunem oamenilor care vin si plang in fata primariei", a spus primarul.
La Macesu de Jos, satenii inca se lupta cu apele care nu se mai retrag si din cauza carora se degradeaza si casele care nu fusesera avariate in urma inundatiilor. "Oamenii fac santuri ca sa se scurga apa spre zona unde este instalata motopompa, deoarece alta solutie nu avem. Deja au inceput sa crape aproximativ 20 de case in care apa nu intrase decat foarte putin, in beciuri", a mentionat Florea Cone, primarul comunei Macesu de Jos. In aceste conditii, autoritatile doljene nu pot estima data la care va fi prezentat un raport definitiv privind pagubele produse de inundatii si nici cand sutele de miliarde necesare pentru reconstructie vor ajunge in conturile Prefecturii Dolj.