Cititi in paginile Gazetei de Sud de saptamana aceasta cateva repere despre cine sunt si ce au facut oamenii politici propusi de principalele partide pentru fotoliile Parlamentului European. Astazi va prezentam primii sapte candidati din partea Partidului National Liberal. Alegerile din 7 iunie pentru desemnarea deputatilor romani in Parlamentul European se vor desfasura pe sistemul listelor. "Se voteaza lista", dupa cum a explicat Aurelian Cadestrian, judecator in cadrul Tribunalului Dolj si membru al Biroului Electoral Judetean Dolj. Listele cu candidatii partidelor sunt inscrise in buletinul de vot alaturi de numele celor doi candidati independenti, Elena Basescu si Pavel Abraham, "inchise" in chenare, iar votul se acorda prin aplicarea stampilei in interiorul unuia dintre acestea. Cetatenii trebuie sa stie ca nu pot aplica stampila de vot pe doi candidati. Acest lucru duce la anularea buletinului de vot.



1. Norica Nicolai

A intrat in politica in 1996, in PNTCD. In 2000 a trecut la PNL, iar pana in 2004 a fost senator de Cluj, aleasa pe listele Aliantei D.A. In noiembrie 2008, a candidat pentru un nou mandat de senator, dar a pierdut. Potrivit NewsIn, este vicepresedinte PNL din 2007. In perioada 1983-1991, a fost procuror la Parchetul Local Oltenita, din judetul Calarasi.
In aprilie 2006 a fost in centrul scandalului izbucnit dupa ce o persoana straina, despre care Norica Nicolai a declarat ca e nepoata sa, s-a aflat in plenul parlamentului si a votat o lege de pe ordinea de zi a Senatului. Persoana respectiva, intrebata de presa, a sustinut ca nu a votat, ci doar a vrut sa vada "cum sunt butoanele". A fost constituita la nivelul Senatului o comisie de ancheta, care a sanctionat-o pe Nicolai cu avertisment. Aceasta si-a asumat responsabilitatea pentru ca a introdus in plenul Senatului si a lasat nesupravegheata o ruda.
Norica Nicolai a fost protagonista scandalului mapei profesionale din 2008, cand a fost acuzata de Traian Basescu ca, in anul 1987, cand Nicolai era procuror, a instrumentat un caz in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata. Nicolai a mai fost acuzata, potrivit unei note din aceeasi mapa profesionala, ca a incalcat legea in 1991, reprezentand un cetatean strain intr-un proces de infiere a unui copil din Bucuresti, desi era procuror la Oltenita. La o luna dupa incident, Nicolai a parasit magistratura.

2. Adina Valean

Este de profesie matematician. Din noiembrie 2007, este europarlamentar ales pe listele PNL. S-a nascut pe 16 februarie 1968, este divortata si are o relatie sentimentala cu liderul PNL, Crin Antonescu, care, la randul sau, este vaduv. In noiembrie 2007 a fost aleasa parlamentar european din partea PNL, unde este vicepresedinte al grupului ALDE. A sustinut in Parlamentul European reducerea tarifelor de roaming in UE si, ca urmare, acestea vor fi micsorate de la 1 iulie 2009. A intrat in PNL in 1999, iar in 2000 a fost director adjunct al campaniei partidului pentru alegerile generale. In 2004 a fost aleasa deputat PNL de Calarasi, iar in perioada octombrie 2006 - decembrie 2006 a fost euroobservator in Parlamentul European.

3. Renate Weber

Este de profesie avocat si, in prezent, europarlamentar roman din partea PNL. In perioada decembrie 2004 - decembrie 2005 a fost consilier pe probleme juridice al presedintelui Traian Basescu. La sfarsitul lui 2005, Renate Weber a decis sa isi dea demisia de la Cotroceni. Comunicatul oficial al Administratiei Prezidentiale preciza ca a plecat din motive de sanatate. In presa insa, s-a vehiculat ca, desi Weber avea intr-adevar probleme de sanatate, ea a decis sa plece in momentul in care a aflat ca Elena Udrea a fost desemnata sa-l reprezinte, in calitate de avocat, pe Traian Basescu, in cazul casei din strada Mihaileanu.
In mai 2008, europarlamentarul Renate Weber a cerut, de urgenta, demisia vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini. Weber ii reprosa comisarului pentru Justitie si Afaceri Interne atacurile la adresa imigrantilor romani, facute in acele zile in presa din Italia. Franco Frattini a cerut revizuirea directivei privind libertatea de miscare in spatiul european si introducerea unor noi legi mult mai dure, dupa o serie de scandaluri legate de crime si violuri pentru care sunt acuzati imigranti romani. Ca europarlamentar, in toamna anului 2008, Renate Weber a fost presedinta a Misiunii Parlamentului European de monitorizare a referendumului constitutional din Ecuador.

4. Ramona Manescu

Candideaza pe lista PNL la europarlamentare pe pozitia a patra. Are propria pagina de internet, www.ramona-manescu.ro, unde spune ca este membru PNL de cand a implinit 18 ani si ca, de 18 ani, face politica liberala. "Unul dintre proiectele mele de suflet este tineretul", declara Ramona Manescu pe site-ul propriu. In prezent este in Parlamentul European si, conform www.mondonews.ro, anul acesta a cumparat un apartament in Predeal si mai detine o casa si un teren in Bragadiru. Are doua masini, un Volvo si un SAAB, si o motocicleta Aprilia, cumparata in 2008. In luna februarie a acestui an, Ramona Manescu l-a acuzat pe primul - ministru Emil Boc de politizarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda, potrivit publicatiei Gardianul.

5. Cristian Busoi

Este de profesie medic, s-a nascut in Drobeta Turnu Severin, pe 1 martie 1978, si, dupa cum sustine pe pagina personala de internet, este "interesat in special de sistemul public de sanatate si de cel de educatie din Romania". Pe blogul propriu, Busoi a anuntat ca nu ii plac stereotipurile si ca este adeptul solutiilor pragmatice. Pe alta pagina de internet personala, www.cristibusoi.ro, exista o sectiune destinata proiectelor in Parlamentul European, dar e goala. In perioada 24 aprilie 2007 - decembrie 2007, Busoi a reprezentat Romania in Parlamentul European, in locul eurodeputatului Adrian Cioroianu, devenit ministru de externe.

6. Ben-Oni Ardelean

Teolog de profesie, avand functia de lector universitar, Ben-Oni Ardelean declara pe pagina de internet www.alegeri-2009.ro ca a facut vizite in Europa, Asia si Statele Unite, unde a fost primit de personalitati politice americane, printre care ii aminteste pe senatorul John McCain si pe mai multi membri ai Congresului. Veniturile salariale pe care le-a declarat Ben-Oni Ardelean sunt de 14.374 de lei, salariul lui de lector si cel al sotiei. In schimb, Ardelean declara ca a primit de la Euro-Christian Partners un cadou in dreptul caruia este trecuta valoarea de 52.069 de dolari. Nu se precizeaza in ce consta cadoul, potrivit ziare.com.

7. Ovidiu Ioan Silaghi

Este de profesie inginer din Satu Mare si este pasionat de scrima si lectura. A fost ministrul IMM-urilor, comertului, turismului si profesiilor liberale. A intrat in politica in 1990, ca membru al PNL, partid pe care nu l-a parasit niciodata. In perioada septembrie 2005 - 1 ianuarie 2007 a fost euroobservator la Parlamentul European, dupa care a fost deputat european, in perioada 1 ianuarie 2007 - aprilie 2007, avand functia de vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Control Bugetar din PE si membru al Comisiei pentru Piata Interna si Protectia Consumatorului.