Evenimentul Zilei informeaza: "Baconschi arunca pisica Schengen din curtea MAE."
Ministrul de externe spune ca institutia sa e pregatita pentru aderarea la spatiul fara frontiere interne si sugereaza ca problemele sunt la Justitie si la Interne. Ministrul de externe Teodor Baconschi a spus, ieri, ca institutia pe care o conduce "si-a facut temele" pentru aderarea la Schengen si a apreciat ca domeniul justitiei si al afacerilor interne e cel ce preocupa Franta si Germania, statele care se opun intrarii Romaniei in spatiul fara frontiere interne in martie 2011.
In timp ce a subliniat ca monitorizarea Comisiei Europene (CE) in domeniul justitiei nu are legatura cu problema Schengen, Baconschi a apreciat ca reforma trebuie sa continue. Declaratiile vin la o saptamana dupa ce Parisul si Berlinul au semnalat opozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen in martie 2011.
Intr-o scrisoare trimisa CE si citata de RFI Romania, ministrii de interne din cele doua tari au spus ca decizia aderarii trebuie luata cand "cele doua state vor incepe progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a reformei", scrie EVZ.