NewsIn informeaza: Corina Cretu: Intelectualii romani ar trebui sa sustina in strainatate cauza aderarii la Schengen
Opozitia daneza fata de aderarea Romaniei la Schengen reflecta "esecul" diplomatiei nationale, crede europarlamentarul PSD Corina Cretu, care considera ca in aceasta situatie "ar fi util un gest din partea intelectualilor publici din Romania", care sa sustina in strainatate acest obiectiv.
Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, considera ca pozitia ostila fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen adoptata joi de trei membri danezi ai Parlamentului European reflecta esecul diplomatiei romanesti de a raspunde convingator temerilor exprimate oficial de partea daneza in legatura cu stadiul de pregatire a Romaniei pentru integrarea in Spatiul Schengen.
"Danemarca s-a folosit de vocea europarlamentarilor sai pentru a ne spune, inca o data, ca are probleme cu felul in care Romania raspunde criteriilor de aderare", a declarat Corina Cretu, care atrage atentia asupra coordonarii pozitiilor mai multor state occidentale pe aceasta tema. "Din pacate, pe langa motivele obiective, Romania si Bulgaria sunt folosite drept paratrasnet pentru a exploata electoral frustrarile interne din vechile state membre ale UE, in unele dintre ele urmand sa aiba loc alegeri in perioada urmatoare", apreciaza vicepresedintele PSD.
Corina Cretu critica, in acest context, faptul ca diplomatia romaneasca nu reuseste sa anticipeze evolutiile din UE, mai ales cele generate de cuplul franco-german, si nu propune nimic care sa permita protejarea intereselor nationale.
In acest context, ea considera ca intelectualii romani ar trebui sa sustina cauza Romaniei in tarile refractare, sau pe langa intelectualii acestor state. "Avem si o alta slabiciune: nu ne adresam direct opiniei publice din tarile reticente. Nu stim cum suntem perceputi in Europa si de ce. In conditiile esecului diplomatic, ar fi util un gest din partea intelectualilor publici din Romania, care sa se exprime, impreuna cu intelectuali francezi, germani, olandezi, danezi, in favoarea Romaniei si sa explice situatia si pozitia noastra", a declarat europarlamentarul social-democrat, avertizand, insa, ca principala cale de atac ramane diplomatia, iar responsabilitatea revine in primul rand Presedintiei Romaniei si Ministerului de Externe.
Europarlamentarul roman a precizat ca Grupul Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European sustine aderarea Romaniei la Spatiul Schengen la termen, iar europarlamentarul socialist danez care a semnat, alaturi de un eurodeputat popular si unul liberal, scrisoarea comuna adresata premierului danez ar fi trebuit sa respecte pozitia grupului politic din care face parte.
Europarlamentarii danezi din toate grupurile politice au insistat ca guvernul lor sa sustina Franta si Germania si sa impiedice aderarea "prematura" a Romaniei si Bulgariei la Schengen, relateaza Focus news.
Ei au trimis o scrisoare premierului Danemarcei, a informat radioul national bulgar.
Romania si Bulgaria nu ar trebui sa adere la Schengen inainte de a rezolva problemele coruptiei si crimei organizate, au spus patru europarlamentari din Danemarca.
In scrisoare, ei citeaza data mentionata de presedintia ungara a UE, 1 octombrie 2011, spunand ca este prematura. Ei vor ca UE sa nu-si asume angajamente legate de date si termene.
Documentul a fost semnat de Bendt Bendtsen (PPE), Christel Schaldemose (Grupul Aliansei progresiste a socialistilor si democratilor), Emilie Turunen (Grupul Verzilor) si Jens Rohde (Grupul Aliantei liberalilor si democratilor pentru Europa).