Ultima-ora.ro : Eroarea lui MRU (Autor : Octavian STIREANU)

Viata politica merge inainte, dar o ultima privire mai merita aruncata si in urma. Mihai Razvan Ungureanu a dorit sa-si faca o retragere glorioasa, dar a iesit o fasaiala. Premierul a aparut intr-o conferinta de presa care s-a vrut solemna, dar a parut cam mortuara. Semnificativ, l-au insotit doar ministrii de la PDL. Ceilalti aliati "pana la moarte" isi faceau deja socoteli de supravietuire in noua guvernare.
Caldura de pe holul central al Guvernului i-a starnit dlui Ungureanu o naduseala mai mare decat emotia citirii unui text in care nici el nu credea. "Acest Guvern a facut in doua luni cat alt guvern in ani de zile", enunta sententios fostul premier. Cam exagerata. Daca o facea prin Patagonia, mai treaca-mearga. Dar dumnealui vorbea aici, in fata unor oameni care stiu cel mai bine cum stau lucrurile. "Acest guvern a castigat", spunea premierul demis. El preciza ca pariul mandatului sau "a fost sa genereze un standard de actiune guvernamentala sub care nimeni sa nu coboare". Mai mult decat atat, Ungureanu se arata convins ca "viitorul prim-ministru se va ghida dupa aceleasi principii, preluandu-ne programul de guvernare". De-a dreptul aiuritoare aceste pretentii. Ar fi culmea ca opozitia, care s-a distantat apasat si adanc de politicile catastrofale ale guvernarilor basiste, sa preia programul de guvernare ale acestora. Cascada unor astfel de aprecieri bombastice n-are nimic in comun nici cu datele obiective ale realitatii, nici cu sobrietatea dubitativa a intelectualului ce se pretinde.
Istoria cresterii si descresterii lui Mihai Razvan Ungureanu are morala sa, folositoare tuturor celor mistuiti de flacara launtrica a eternitatii. Nici in cele mai negre vise nu-si imagina fostul premier ca va avea o cariera atat de scurta. In politica, acumularile de-o viata pot fi pierdute intr-un ceas, intr-o clipa. Este o lectie pe care MRU a stiut-o, probabil, din carti, dar n-a inteles-o si, mai ales, n-a crezut ca i se va aplica lui insusi.
Eroarea strategica pe care a facut-o Mihai Razvan Ungureanu a fost lipitura de Traian Basescu. A avut proasta inspiratie sa slujeasca un regim expirat. O eroare fatala, pe care un om cu o educatie stiintifica solida in domeniul istoriei si politologiei n-avea voie s-o faca. Traian Basescu este spre amurg. Din fericire pentru societatea romaneasca, acesta nu mai poate avea prea multe de spus. N-a abandonat lupta, va incerca lovituri sub centura, se va zbate cu toate fortele sa-si gaseasca salvarea, sa torpileze guvernarea USL, sa mai agite catuse pe la ferestrele adversarilor politici.
Trebuie sa te feresti intotdeauna de coada crocodilului ce sta tolanit si pare atipit sub caldura soarelui. Fie si la Neptun. Dar, in toate variantele, deznodamantul unic spre care evolueaza Basescu este cel al unui esec. Care este tot mai aproape.
Sa nu-si fi data seama Ungureanu de acest lucru? Sau atractia puterii l-a orbit asa de tare incat n-a sesizat ca intra intr-o hora pierzatoare. Pentru ca refuz sa cred ca a acceptat sa fie prim-ministru din admiratie fata de Basescu! De la el era de asteptat o alta atitudine decat a fripturistilor si oportunistilor din PDL. Fostul premier parea sa aiba alta stofa decat a unui carierist ca Paleologu, gulgutier ca Preda ori secuvinist somnoros ca Baconschi. Nu-i puteai pune in aceeasi oala. Doar il cheama MRU, nu TRU!.
Venind alaturi de Basescu, Ungureanu s-a contaminat rapid de mediul in care a intrat. Ori, stimulat de noile conditii, si-a dat arama pe fata. Aceeasi aroganta, aceeasi suficienta, acelasi talibanism politic, acelasi dispret la adresa opozitiei. In cele 78 de zile de putere, Ungureanu a dovedit mai degraba melicurile celor care l-au cocotat acolo decat capacitatea de a se manifesta diferit de acestia.
In sine, Ungureanu este un politician frecventabil. Poate si recuperabil - undeva, candva. Dar asocierea sa cu un om ca Basescu i-a fost fatala. Si-i va atarna de gat ca un bolovan, ani si ani de zile. Ca si lui Boc, de altfel.