Dupa anuntul facut de premierul Tariceanu, Coalitia de guvernare se afla intr-o situatie cu adevarat delicata. Deputatul conservator Bogdan Ciuca sustine ca PC nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste organizarea alegerilor anticipate. Liberalii, prin vocea parlamentarului Emil Strunga, declara ca doar prin organizarea de noi alegeri pot fi alungati din instutiile importante ale statului toti pesedistii corupti. In numele PD, deputatul Iulian Birsan a sustinut ca in luare unei decizii atit de importante nu trebuie sa se puna prea multa baza pe sprijinul conservatorilor. Aflat in Anglia, ministrul secretar de stat Victor Paul Dobre s-a declarat suta la suta pentru organizarea de alegeri anticipate.

Decizie asteptata

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca guvernul sau demisioneaza, decizia fiind motivata de respingerea, de catre Curtea Constitutionala, a unor prevederi indispensabile reformei justitiei. Conform celor declarate de primul ministru, decizia Curtii nu face altceva decit sa intirzie procesul de reforma, stabilit in urma discutiilor purtate cu institutiile europene. Tot joi s-a anuntat ca demisia va fi inaintata, cel mai probabil, la inceputul saptaminii viitoare, dupa ce vor fi discutate in regim de urgenta mai multe proiecte de legi.


PC cere timp de gindire


Conservatorii nu au luat inca o decizie in ceea ce priveste organizarea atncipatelor. In viziunea fostilor umanisti, o asemenea decizie nu poate fi luata intr-o zi. Pina in acest moment, conservatori doar au luat act de decizia premierului Tariceanu si se asteapta ca Dan Voiculescu sa ia o decizie. Daca PC va sustine sau nu anticipatele, se va sti abia dupa ce presedintele conservatorilor se va intilni cu premierul Tariceanu. Dupa aceasta intilnire, se va organiza o intilnire cu toti liderii locali. Abia atunci se va cunoaste pozitia oficiala a Partidului Conservator. Toate acestea ne-au fost declarate de purtatorul de cuvint la nivel national al PC, deputatul galatean Bogdan Ciuca."PC inca nu are o pozitie in aceasta directie. Trebuie sa analizam cu atentie situatia. O asemenea decizie nu poate fi luata de un singur partid sau de un singur om", sustine Bogdan Ciuca.


“Vrem anticipate”


Deputatul Emil Struga ne-a declarat ca PNL sustine fara rezerve organizarea de alegeri anticipate. In seara zilei de joi, mai-marii liberali au hotarit, in cadrul Delegatiei Permanente, ca, daca se doreste integrarea in UE intr-un timp scurt, este nevoie de organizarea alegerilor anticipate. "In continuare vom vedea ce trebuie facut. E adevarat ca, in conformitate cu prevederile constitutionale, mai trebuie sa cada doua guverne pentru a se ajunge la anticipate. Vor fi purtate discutii cu formatiunile politice din coalitia de guvernare si atunci vom sti ce trebuie facut. In ceea ce priveste PNL, lucrurile sint clare: vrem anticipate. Ramine de vazut ce vor hotari celelate partide. Din cite am inteles, Dan Voiculescu a vorbit telefonic cu premierul si a dat asigurari ca sprijina actiunea noastra. E plecat din tara si abia cind se va intoarce se vor putea spune mai multe. PD isi va face publica pozitia oficiala abia simbata, dupa lucrarile Consiliului National de Coordonare. Eu personal cred ca alegerile vor fi organizate in octombrie, in regim de urgenta", ne-a declarat deputatul Emil Strunga. Acelasi deputat ne-a explicat ca reforma in justitie nu poate fi facuta atit timp cit social-democratii se afla in structurile de conducere ale statului. In opinia sa, decizia Curtii Constitutionale este in confomitate cu pozitia politica a PSD-ului. "Multi dintre membrii Curtii au fost membri PSD, in anumite momente ale existentei lor. Este greu de crezut ca vor considera constitutionale prevederi legale ce i-ar putea afecta pe ei si pe unii judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a completat deputatul. Emil Strunga a mai anuntat ca duminica va avea loc o sedinta a Biroului Teritorial PNL Galati. Cu aceasta ocazia se va discuta strategia democratilor galateni in eventualitatea organizarii alegerilor anticipate.


PD decide azi


Democratii vor decide in cursul acestei zile ce trebuie facut dupa demisia lui Tariceanu. Deputatul galatean Iulian Birsan este parere ca singura decizie ce poate fi luata in acest moment este organizarea anticipatelor. In ceea ce priveste sprijinul acordat de PC pentru aceasta miscare politica, deputatul ne-a declarat ca, atunci cind se vorbeste despre partidul lui Voiculescu, nimic nu este sigur. "Simbata se va lua o pozitie oficiala. Eu personal cred ca se va merge pe anticipate. Legat de sprijinul conservatorilor pentru aceasta actiune, nu pot sa dau un raspun exact. In Parlament lucrurile nu merg asa cum ar trebui. Chiar daca multi parlamentari PC voteaza alaturi de Alianta, sint si alesi care voteaza dupa cum le cer pesedisti", ne-a declarat deputatul democrat Birsan.


"Sintem pentru alegeri anticipate"


Cei doi ministri secretari de stat galateni, liberalii Victor Paul Dobre (foto) si Alexandros Galiatatos, au declarat ca, in cadrul Delegatiei Permanente a PNL de joi seara, au votat pentru organizarea de alegeri anticipate. "Avem un blocaj parlamentar care nu a functionat si nici nu va putea functiona", a afirmat Alexandros Galiatatos, intrebat cum de s-a ajuns la o asemenea situatie. Referitor la necesitatea organizarii de alegeri anticipate, atit Alexandros Galiatatos, cit si Victor Paul Dobre au subliniat faptul ca liberalii trebuie sa sustina deciziile luate de presedintele PNL si totodata premierul tarii, Calin Popescu Tariceanu. "Membrii Delegatiei Permanente nu aveau cum sa voteze altfel decit pentru organizarea de alegeri anticipate", a adaugat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Alexandros Galiatatos. Totodata, Galiatatos a tinut sa precizeze ca organizarea de alegeri anticipate in Romania nu reprezinta un fapt fara precedent in Europa, tari precum Italia sau Germania fiind si ele marcate de astfel de evenimente.

Important de mentionat este si faptul ca secretarul de stat pentru relatia cu prefecturile in cadrul Ministrului Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, se afla in Anglia in momentul anuntarii deciziei premierului Calin Popescu Tariceanu de incepere a dizolvarii Parlamentului si organizare a alegerilor anticipate. In cadrul Delegatiei Permanente a PNL, de joi seara, in locul lui Victor Paul Dobre a votat deputatul galatean Emil Strunga. "Ma aflu la Birmingham, la o reuniune a reprezentantilor statului in teritoriu din toate tarile europene", ne-a declarat ieri, prin telefon, Victor Paul Dobre, adaugind ca urma sa mearga si la Londra pentru a vedea care este starea de fapt in zona dupa atentatele de joi, 7 iulie.


"Sintem neseriosi"


„La saracia noastra, asta ne mai trebuia. Alegeri anticipate! N-au fost destule inundatii in Banat, nu este indeajuns ca nu sint medicamente, a fost greva celor de la CFR, abia am reusit sa punem oamenii in judete si sa mearga totul bine si facem anticipate... Sintem neseriosi. Adevrul este ca romanul s-a obisnuit cu scamatoria. Cum sa desfaca premierul pachetul cind cineva te ameninta de sus ca face anticipate. Sta cu pachetul linga usa, scoate numai periuta de dinti si prosopul si restul pachetului il lasa linga usa. Pling profesorii, plinge toata lumea, la rectificare se iau bani de la ministere si noi bagam miliarde de lei in alegeri anticipate pentru ca nu-i place unuia de fata altuia. Se uita lumea la noi. Mai sintem noi seriosi in fata celor de la Uniunea Europeana cind avem de indeplinit anumite termene? Le mai indeplinim noi? Surpriza a fost mandatul asta, surpriza este intreaga tara. Asta este opinia mea personala”, sustine deputatul UDMR, Levente Csaba Szekely.