Dupa intalnirea cu presedintele suspendat Traian Basescu care a avut loc, sambata, la Bucuresti, democratii bihoreni nu-si mai revin din emotii. Pentru mitingul pro-Basescu organizat pe 9 mai de "Traian Boc" de la Cluj, la sediul PD Bihor, s-au inscris, pana ieri, 40 de simpatizanti.
Cu toate emotiile traite de unii democrati bihoreni, dupa ce au dat mana cu presedintele suspendat, sambata la sedinta Consiliului National de Coordonare al PD care a avut loc la Bucuresti, campania electorala pro-Basescu din Bihor nu si-a schimbat cursul anuntat. Liderul PD Bihor, Petru Filip, sustine ca duce o campanie "suta la suta transparenta financiar" si cere adversarilor lui Traian Basescu sa faca acelasi lucru. Potrivit lui Filip, materialele de propaganda electorala ale PD Bihor vor avea date de identificare, din care sa rezulte cine le-a comandat, unde au fost tiparite si in ce tiraj. El a acuzat PSD Bihor ca ar fi lansat duminica prin piata de vechituri din Oradea fluturasi anti-Basescu nemarcati. "Noi o
sa-i prezentam la Curtea de Conturi, singura institutie care poate sa ia masuri in astfel de situatii. E o lasitate din punctul de vedere al PSD Bihor daca nu-si asuma continutul acestor mesaje", a precizat liderul PD. Democratii se pregatesc sa sara in sprijinul mentorului lor politic cu un set de buletine de vot, pe care cetatenii sa simuleze "modul in care se pune intrebarea si modul in care se poate raspunde".
Matei, sensibilitatea democrata
In prima parte a conferintei de presa de ieri, secretarul general al PD Bihor, Mircea Matei, a incercat, dupa modelul liderului national "Traian Boc de la Cluj", sa lanseze pe piata media temele invatate in Capitala, cum ar fi "capcana referendumului" sau "desi pare ca PD e singur, nu e singur deloc", pentru ca a primit mesaje de sustinere din aproape toata Europa, inclusiv de la Angela Merkel, presedinta Uniunii Democrate Germane. Matei a reusit sa intruchipeze intreaga sensibilitate democrata si arata atat de marcat de intalnirea cu presedintele suspendat, incat l-a vazut pana si pe reprezentantul Partidului Popular European rapus de emotie la intrarea lui Basescu in sala. "Presa n-a sesizat ca era atenta la declaratiile de pe scena, dar eu care am fost in sala pot sa va spun ca a existat o incarcatura emotionala mai mare decat atunci cand s-a facut schimbarea presedintelui partidului si a fost numit Traian Basescu", a spus democratul. In schimb, "emotionanta" intalnire descrisa de Matei nu pare sa fi avut acelasi efect si asupra liderului PD Bihor.. "Am remarcat aici, in premiera, existenta unei solidaritati politice europene cu partidele care fac parte din aceeasi familie politica", a declarat Petru Filip facand referire la prezenta la lucrarile CNC al PD a reprezentantului PPE, Martín López, dar si la participarea unor primari ai partidelor populare de dreapta la mitingurile pro-Basescu din Spania.