Elena Basescu a devenit un fotomodel cunoscut si in Parlamentul European, fiind asaltata de presa straina, ce o ironizeaza pentru trecutul sau si modul in care a reusit sa acceada in politica. Pentru a evita sa isi creeze si la Bruxelles si Strasbourg o imagine controversata, Elena Basescu a refuzat, dupa prima zi de lucru, sa mai discute cu jurnalistii.
Mezina familiei prezidentiale a acordat un singur interviu, unei institutii media din strainatate, dar nu a fost multumita de modul in care jurnalistii au refleclat prezenta sa in Parlamentul European. De aceea, EBA a refuzat orice discutie cu alti ziaristi, evitand, in special corespondentii din Romania - ce au criticat-o dur in campania electorala.
Pe de alta parte, un alt top model din politica europeana, Barbara Matera (27 de ani), membra a partidului condus de Silvio Berlusconi si fosta finalista la concursul Miss Italia, a adoptat o alta strategie. Ea a acordat numeroase interviuri presei straine, sustinand ca nu este rusinos sa ajungi in politica, pornind din lumea modelingului. Matera chiar a recunoscut ca este o apropiata a premierului Silvio Berlusconi, cel care a promovat-o in politica, in timp ce EBA incearca in continuare sa convinga pe toata lumea ca ea a obtinut un mandat in Parlamentul European ca independent, fara sustinere din partea PD-L sau a tatalui ei, presedintele Traian Basescu.