Mircea Geoana, Crin Antonescu si Klaus Johannis au avut luni prima intalnire dupa turul intai al alegerilor prezidentiale. Cei trei au constatat ca fac deja "o adevarata echipa" care poate rezolva problemele romanilor.
Abia intors de la Paris, Johannis, care este sustinut de PSD, PNL, PC si de minoritatile nationale pentru functia de prim-ministru, a apreciat ca "foarte buna" discutia de luni si s-a declarat "foarte optimist". "Am constatat ca suntem compatibili si suntem o adevarata echipa. Dupa alegeri vom avea in putine zile, o echipa capabila, care va prelua guvernul", a spus Johannis. Mircea Geoana a spus ca scopul sau, dupa ce va fi ales sef al statului, este "instalarea guvernului Klaus Johannis pana de Craciun". El a adaugat ca discutiile de ieri nu au vizat "portofoliile si impartirea puterii".
"In viitorul guvern, Klaus Johannis va avea ultimul cuvant in selectarea echipei pe care o va conduce si a programului de guvernare", a subliniat Geoana, adaugand ca, dupa alegerile prezidentiale, partidele politice care-l sustin pe Johannis trebuie sa aiba "un acord distinct" prin care sa-i ofere acestuia "garantii cu privire la modul in care va functiona majoritatea parlamentara".
"Ii vom oferi lui Klaus Johannis posibilitatea de a se exprima intr-un guvern politic, respectand statutul de independent", a spus Geoana. Daca va fi ales presedinte, liderul PSD intentioneaza sa invite la Bucuresti, cat mai repede, principalii parteneri internationali si sa aiba o discutie cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, cu partenerii sociali in vederea atingerii a doua mari obiective: "Cea mai competenta si transparenta echipa guvernamentala si elaborarea unui program de guvernare care sa nu fie doar pe hartie si care sa contina elemente concrete anticriza si de dezvoltare durabila".

Optiunea primarului pentru functia de premier

Klaus Johannis a declarat ca va aduce in discutie prelungirea perioadei in care ar trebui sa opteze intre functia de premier si cea de primar, prevedere pentru care nu ar fi necesara modificarea legii si care reprezinta "o cale onorabila de iesire" daca guvernarea PSD-PNL nu functioneaza. Johannis a precizat ca, daca va fi desemnat premier, exista riscul "foarte, foarte mic" ca structura de guvernare discutata cu PSD si PNL sa nu functioneze, motiv pentru care ar trebui luata in calcul ideea prelungirii perioadei in care poate opta pentru cele doua functii incompatibile. El a sustinut ca aceasta prevedere nu necesita modificarea Legii administratiei, existand deja prevazute astfel de exceptii. "Nu am facut aceasta solicitare despre prelungirea perioadei in care pot opta intre functia de premier si cea de primar, dar sigur va fi un punct in discutie. Insa pentru asta nu voi cere schimbarea nici unei legi. Exista un paragraf care prevede astfel de exceptii. Fiind o structura care nu a mai fost incercata in Romania, evident ca exista riscul - evident foarte, foarte mic - dar totusi exista riscul sa nu functioneze, si atunci trebuie sa avem si o cale onorabila de iesire pentru toata lumea", a comentat Johannis.