Cand Guvernul a majorat pensiile, opozitia a tacut. Masura nu putea fi combatura fara riscul de a pierde procente electorale insemnate. Acum Executivul a decis majorarea ajutorului pentru incalzire, iar opozitia a sarit ca arsa, criticand masura ca fiind populista. Politicienii bihoreni din afara Puterii sustin la unison ca majorarile operate de PNL au doar un scop pur electoral.
Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse a elaborat ieri un proiect de hotarire privind actualizarea limitelor de venituri si a cuantumului ajutorului financiar pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna.
Ajutoare cu 28% mai mari pana in 2009
Ajutorul pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale se va majora in doua etape, cu aproximativ 18% in perioada noiembrie-decembrie 2008 si cu inca 10 % de la 1 ianuarie 2009, conform unui comunicat remis de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse prin Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Bihor.
"Ajutorul pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri va creste cu 7% in perioada noiembrie 2008-martie 2009.
Limita maxima de venituri pana la care se acorda ajutorul pentru incalzirea locuintei este de 615 lei pe membru de familie.
Fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru incalzirea locuintei se vor asigura din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse", se precizeaza intr-un comunicat semnat de directorul executiv al DMPS Bihor, Simona Vesa.
"Vom ajunge o tara de asistati sociali"
Politicienii bihoreni din partidele aflate in afara guvernarii considera la unison ca masura va fi utila, ca era nevoie de ea, dar ca este o decizie electorala. "Eu cred ca aceasta marire este normala. Cred ca este normal ca marirea ajutorului pentru incalzire sa se faca anual, pentru ca preturile cresc in fiecare an. Pacat ca aceste cresteri se opereaza doar atunci cand este sau cand se apropie anul electoral. Normal si uman ar fi sa se tina cont de oameni atunci cand este cazul si nu doar in campanie", a declarat deputatul PSD, Claudiu Pop.
De o parere asemanatoare au fost si reprezentantii PDL. "Cred ca este o alta masura populista a Guvernului Tariceanu. De vreme ce reprezentantii Guvernului refuza sa-si achite datorile pe care le au din 2006 fata de primarii, ce se mai poate spune? De unde vor avea bani daca pentru aceste datorii nu au? Cred ca, daca vor dori sa si respecte aceste promisiuni, vor trebui sa ia banii de altundeva, pentru ca bugetul este acelasi. Vom ajunge o tara de asistati sociali", a declarat senatorul Mircea Matei.