Republica Moldova a declansat razboiul diplomatic cu Romania dupa luptele de strada de marti dintre tineri si politie. Autoritatile moldovene i-au declarat personae non gratae pe ambasadorii romani la Chisinau, iar de astazi vor introduce vize obligatorii pentru cetatenii tarii noastre. Oficialii comunisti s-au plans ca arborarea steagului Romaniei pe sediul presedintiei a fost cea mai mare umilinta si ca gestul este o provocare la adresa suveranitatii Moldovei.

Dupa protestele in masa de la Chisinau, in cadrul carora au fost expuse lozinci privind unificarea Romaniei cu Moldova, Chisinaul a decis sa introduca regimul de vize pentru tara noastra. Vizele obligatorii pentru cetatenii romani vor fi introduse incepand de astazi, a declarat ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan.
Ambasadorul roman in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat ieri la sediul Ministerului de Externe din Chisinau, unde i s-a inmanat o nota prin care este informat ca din cauza "unor actiuni incompatibile cu activitatea diplomatica" el si Ioan Gaborean sunt declarati "personae non gratae". "Pe 8 aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a fost convocat dl. Filip Teodorescu, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Republica Moldova, caruia i s-a inmanat o nota prin care, in legatura cu actiuni incompatibile cu activitatea diplomatica, seful misiunii diplomatice romane si ministrul-consilier al Ambasadei, dl. Ioan Gaborean, au fost declarati 'personae non gratae' si urmeaza sa paraseasca teritoriul tarii in decurs de 24 de ore", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

MAE, indignat cu masura

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu indignare de decizia autoritatilor de la Chisinau cu privire la ambasadorul Romaniei. MAE respinge categoric acuzatiile formulate de autoritatile Republicii Moldova privind presupuse implicari ale Romaniei in afacerile interne ale acestui stat. MAE subliniaza ca aceasta acuzatie este o provocare la adresa statului roman. Este inacceptabil ca puterea comunista de la Chisinau sa transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama Romaniei si a cetatenilor romani. De asemenea, MAE considera aberante masurile unilaterale de impunere a restrictiilor de calatorie anuntate de presedintele Vladimir Voronin. MAE subliniaza ca Romania nu va lua masuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti si va mentine sistemul de vize gratuite pentru cetatenii moldoveni. Romania a sprijinit consecvent independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si va continua sa aiba o abordare europeana in raporturile sale cu statul vecin, in pofida politicii antiromanesti a autoritatilor comuniste de la Chisinau", se arata intr-un comunicat al MAE. Prin masura reintroducerii vizelor, Republica Moldova denunta un acord in acest sens pe care il semnase cu Uniunea Europeana la sfarsitul anului 2007. Acordul prevede facilitarea regimului vizelor in spatiul Uniunii Europene pentru cetatenii moldoveni, prin acest document Chisinaul obligandu-se sa ridice regimul vizelor pentru toate statele UE, inclusiv pentru cele doua nou-intrate, Romania si Bulgaria. Documentul prevede, de asemenea, posibilitatea ca Romania sa acorde gratis vize pentru cetatenii Republicii Moldova.

Parlamentul rus vorbeste in numele Moldovei

Momentul arborarii steagului Romaniei si al Uniunii Europene pe sediul presedintiei moldovene i-a scos din sarite pe comunisti. Poporul moldovenesc a avut de suferit pe 7 aprilie cea mai mare umilinta din toata perioada independentei sale, considera presedintele Voronin. "Ceea ce s-a petrecut ieri reprezinta o rusine iremediabila pentru politicienii nostri, pentru toata democratia noastra. Pentru prima data, tot poporul moldovenesc a vazut cea mai mare umilinta a independentei si a democratiei sale, cand bastonul portdrapel al parlamentului si administratiei prezidentiale a fost smuls, iar in locul lui a fost arborat drapelul Romaniei", a spus presedintele moldovean, Vladimir Voronin, al carui mandat a expirat marti. In ajutorul lui a sarit si Duma de Stat a Rusiei. Aceasta a cerut Romaniei sa adopte o pozitie lipsita de echivoc fata de situatia de la Chisinau, aratand ca desfasurarea actiunilor de protest de la Chisinau sub drapelul Romaniei si al UE "reprezinta o provocare directa la adresa suveranitatii si statalitatii Moldovei". Duma de Stat a facut apel catre autoritatile Romaniei si institutiile UE sa ia pozitie clara, care nu ar lasa extremistilor moldoveni posibilitatea de a folosi factorul extern in aceasta situatie ce tine exclusiv de competenta interna, se arata intr-o declaratie adoptata ieri de forul legislativ de la Moscova, anunta RIA Novosti. Parlamentarii rusi mentioneaza ca evenimentele din ultimele zile din Republica Moldova, stat prieten al Rusiei, se dezvolta conform unui scenariu periculos pentru institutiile democratice si suveranitatea acestei tari.