Daca, in ultima perioada, PSD intrase intr-un fel de amortire din care mai razbateau din cand in cand vocile agonizante ale fostului lider Mihai Bar si deputatului Claudiu Pop, reprezentantii social-democrati promit sa revigoreze partidul pana la alegerile parlamentare. Primul exemplu il constituie reluarea saptamanala a conferintelor de presa.
Conferinta de presa de ieri de la sediul PSD a repus pe tapet o serie de probleme a caror finalizare este discutabila. Printre ele, si lista lui Geoana, pe care reprezentantii social-democrati o considera statutara.
"Contrar dorintelor unor lideri politici de la alte partide, tin sa anunt ca PSD traieste, a inceput sa munceasca si sa fie mai implicat in viata politica a judetului. Speram sa avem si rezultate. Dupa cum stiti, Biroul Permanent National al PSD a desemnat un colectiv de coordonare a activitatilor politice ale organizatiei judetene, format din 21 de persoane - cei 15 primari care au reusit sa castige sau sa recastige mandate, cei doi parlamentari, cei doi consilieri judeteni, Ioan Mang si Alexandru Retegan, presedintele organizatiei de femei, Lia Pop, si Emilian Pavel, presedintele organizatiei judetene de tineret. Acest colectiv va fi coordonat de Cristian Diaconescu si se va ocupa de alegerile electorale din toamna si de activitatile partidului din aceasta perioada. Pentru a acoperi si mai bine toate zonele din judet, noi am propus ca in colectivul de coordonare al PSD Bihor sa mai intre sapte persoane. Propunerea s-a trimis Biroului Permanent National si urmeaza sa vedem ce raspuns vom primi. Prima hotarire pe care acest colectiv a luat-o a fost cea a crearii unei interfete intre el si presa. In acest scop au fost desemnate patru persoane, Ion Mang, Lia Pop, Alexandru Retegan si eu", a declarat deputatul Claudiu Pop.
Se asteapta CV-urile viitorilor candidati
In ceea ce priveste viitorii candidati pentru alegerile parlamentare, reprezentantii PSD nu au dat niciun nume, dar au anuntat ca asteapta CV-urile celor interesati. "Dupa ce am facut o analiza a situatiei partidului nostru si a cauzelor care au dus la esecul din alegerile locale, am facut o simulare electorala la nivel judetean pe baza rezultatelor obtinute la nivel local. Rezultatul a fost suparator: partidul ar obtine un singur deputat. Trebuie sa facem ceva pentru a ne imbunatati sansele. Dorim ca toti cei care se simt social-democrati sa vina alaturi de noi. Nu vrem sa vina alaturi de noi oameni pentru care functiile sau dorinta de a ajunge la guvernare conteaza cel mai mult, ci oameni care se simt social-democrati. In momentul de fata in PSD se strang CV-uri de la cei care doresc sa candideze la alegerile parlamentare. Vrem sa avem o situatie clara a principalilor candidati pana la 15 august", a declarat Ioan Mang.
PSD, dezavantajat de necunoasterea legii electorale
Daca, in urma cu patru ani, Gigi Becali declara ca este "filosof practician", lidera femeilor social-democrate, Lia Pop, se considera un politician teoretician.
"Eu cred in teorie si de aceea ii invit pe toti cei interesati la dezbateri despre idei si proiecte, si nu despre oameni. Vrem sa le aratam bihorenilor care sunt proiectele noastre in cazul in care ni se va acorda credit. Foarte important este sa-i ajutam pe oameni sa inteleaga care este sistemul si legea electorala pentru ca doar asa PSD ar avea sanse. Apoi, trebuie sa scoatem in fata oameni competenti, pentru a nu da prilejul aparitiei in Romania a unei carti cum este cea a lui Andre Santini Acesti imbecili care ne guverneaza. Vom incepe cu scoaterea in fata a unor oameni competenti, vom face o campanie impotriva incalcarii legilor electorale si vom incerca sa facem cunoscute mecanismele si sistemul finantarii partidelor politice. Trebuie sa evitam in Romania formarea unui regim plutocratic, in care doar cei care au bani sa conduca in detrimentul celor competenti", a explicat Lia Pop.
La finalul conferintei, presedintele organizatiei de femei a PSD a cerut scuze unor membri care au fost inlaturati in 2004. Printre acestia se afla si Ioan Mang, care in urma cu patru ani a fost dat la o parte pentru Mihai Bar, care ulterior a pierdut alegerile locale.