Moshemordechai.ro: Ba pe-a mamei dumneavostra!
"Victor Ponta a plecat trantind usa din CSAT. Ceea ce inseamna ca nu vrea sau nu poate sa-si exercite functia de premier in vremea in care Traian Basescu e la Cotroceni. Concluzia generala e ca USL nu vrea coabitare. Sper ca presedintele sa tina seama de aceasta realitate atunci cand va desemna candidatul la functia de prim-ministru in decembrie"
Declaratia ii apartine domnului Cristian Preda, fruntas pedelist, europarlamentar si profesor. Trecand peste austeritatea punctuatiei, declaratia domnului Preda vorbeste despre un anume fel de a intelege politica.
Victor Ponta a plecat, e drept, trantind usa. Avem informatia aceasta. Am si comentat-o. Cum a dedus domnul Preda, din aceasta informatie, ca domnul Ponta este incapabil sa isi exercite mandatul de premier, "in vremea cand Traian Basescu e la Cotroceni’? Pentru ca partea cu "nu vrea sa-si exercite functia" iese din discutie- daca asa stateau lucrurile, Ponta si-ar fi dat demisia. Nu discutam nici de ce Traian Basescu se mai afla inca la Cotroceni. Ne referim strict la "nu poate sa isi exercite functia". Domnul Preda a vrut, probabil, sa ne vorbeasca despre incapacitatea de coabitare a premierului Ponta, dar enuntul domniei sale, involuntar, se duce spre adevar: cata vreme Basescu se afla la Cotroceni nimeni nu si-ar putea exercita mandatul de premier! Pentru ca Basescu vrea sa conduca el totul!
Apoi, n-ar fi rau sa vedem mai intai de ce a plecat Ponta trantind usa. Poate reactia lui nu era doar indreptatita, dar si necesara. In cele din urma, daca Ponta nu poate coabita cu Basescu, renuntarea la Ponta e o solutie. Dar exista si o alta solutie, cel putin asa par a crede cateva milioane de oameni: plecarea lui Basescu.
Nici macar "concluzia generala" care ii iese din traista domnului Preda, aceea ca USL, nu vrea coabitare, nu e demonstrabila prin enuntul anterior. Chiar asa stand lucrurile, admitand ca USL nu doreste o coabitare cu Basescu, solutia corecta nu e cea sugerata de Preda. La alegerile din decembrie, electoratul va indica prin vot cine trebuie sa alcatuiasca viitoarea putere si de unde trebuie sa vina viitorul premier. Iar presedintele are obligatia de a nominaliza un premier tinand cont de optiunea electoratului. Cel putin asa se intelege din cartea aia plicticoasa numita Constitutie, carte pe care nadajduiesc ca intr-o buna zi, indemnat de o neastamparata curiozitate, domnul Preda o va citi. De la Basescu nu ma astept la aplecare spre lectura, inca osteneste cu "Levantul".
Nicaieri in textul Constitutiei, necum in regulile democratiei, nu este enuntat criteriul Basescu. Conducerea tarii nu se face in functie de umorile personale, de nabadaile sau hachitele domnului Basescu. Nici macar in functie de bazdacii domnului Ponta. Ci strict in functie de rezultatul de la urne. E complicat, stiu, dar asa merge treaba. Astea-s regulile. Chiar nu exista text legal care sa spuna ca Basescu e Dumnezeu sau ca puterea in stat se exercita doar de catre portocalii. Afirmatiile lui Preda vadesc o data in plus tipul de raporturi pe care il au pedelistii cu gandirea democratica.
Ca sa fie si mai clar: dupa alegerile din decembrie, premierul va fi dat de ceea ce vom vota noi, nu de toanele lui Basescu, nici de dorinta pedelistilor de a ramane cu polonicul in caimac. Altfel, sigur, domnul Preda se apropie de adevar. Si respirand in logica domniei sale, sustin ferm ca: "Basescu a demonstrat ca nu vrea sau nu poate coabita cu USL, asa ca, daca USL va castiga alegerile din decembrie, sper sa tina seama de asta si sa-l suspende pe Basescu. Si sa-l demitem. "