PD si PLD vor depune la inceputul acestei saptamani doua motiuni simple la Camera Deputatilor, una care are ca tema situatia din Sanatate, iar cealalta situatia din Agricultura. De asemenea, si PSD va depune doua motiuni simple, una la Camera Deputatilor pe domeniul Agriculturii, iar cealalta la Senat privind Sanatatea, a anuntat liderul PSD, Mircea Geoana.

Liderul democrat, Emil Boc, a declarat ca motiunea cu privire la situatia din sanatate a fost depusa la Camera Deputatilor la inceputul saptamanii, iar ieri cea referitoare la agricultura.
Boc a spus ca Sanatatea si Agricultura sunt "domenii administrate dezastruos de Cabinetul Tariceanu" si "prost gestionate" de ministrii Eugen Nicolaescu si Decebal Traian Remes. Liderul PD a sustinut ca masurile luate de ministrii Sanatatii si Agriculturii "au provocat prejudicii imense" celor doua domenii. Motiunea privind Sanatatea se numeste "Astazi, criza in sanatate are nume propriu: Eugen Nicolaescu". Potrivit lui Boc, in document se arata ca Nicolaescu a ignorat prevederile Programului de Guvernare al Aliantei; a dovedit o lipsa de respect fata de prevederile legale si constitutionale; a lipsit bolnavii de banii pentru medicamentele compensate, "prin incompetenta crasa de care a dat dovada"; a angajat cheltuieli din bani publici fara fundamentare profesionala sau economica. Motiunea cere prim-ministrului sa propuna revocarea din functie a ministrului Sanatatii; sa dipuna organizarea imediata de licitatii corecte si transparente pentru toate achizitiile de medicamente, aparatura si materiale sanitare.
De asemenea, liderul PD a precizat ca motiunea pe Agricultura se numeste "Decebal Traian Remes, groparul agriculturii romanesti". Documentul reclama intarzierea absorbtiei fondurilor europene pentru agricultura, pentru ca Programul national de dezvoltare rurala nu a fost depus la Comisia Europeana. Potrivit lui Boc, PD si PLD ii cer premierului sa propuna revocarea din functie a ministrului Decebal Traian Remes, "pentru incapacitate si ignoranta" in domeniul agriculturii.

PSD, "motiuni constructive"

De asemenea, presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca formatiunea sa va initia o motiune simpla pe tema Agriculturii la Camera Deputatilor, care va fi una constructiva si va cuprinde solutiile identificate de PSD la criza actuala din acest domeniu. Geoana a mai aratat ca motiunea simpla, cu propunerile pe care le va cuprinde, va deveni obligatorie pentru Guvern, in sensul implementarii respectivelor solutii, daca motiunea va fi adoptata de Camera Deputatilor.
Totodata, liderul social-democrat a anuntat ca PSD va initia o a doua motiune simpla, pe tema Sanatatii, pe care o va depune la Senat. Geoana a spus ca motiunea pe sanatate va fi, de asemenea, una constructiva, in care se va propune revenirea la sistemul acordarii de medicamente gratuite si compensate de dinainte de 2004, din perioada guvernarii PSD.