Partidul National Taranesc Crestin Democrat, alaturi de Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, a prezentat ieri public un document intitulat “Manifestul Popular“, semnat de liderii celor doua formatiuni, prin care se statueaza principiile care vor sta la baza crearii unui nou partid popular crestin-democrat.
Manifestului prezentat de PNTCD si URR i s-au alaturat ieri Actiunea Populara (AP) si Partidul Crestin Democrat (PCD). Adeziunea a fost semnata de reprezentantii celor doua partide, Zoe Petre, vicepresedinte AP, si Danut Silviu Popa, presedinte PCD. Reprezentantii celor patru partide au precizat ca sunt deschise sa primeasca si alte formatiuni din acelasi spectru politic.
Procesul de formare al noului partid popular crestin-democrat se va incheia, potrivit vicepresedintelui PNTCD, Serban Bubenek, in jurul datei de 1 martie 2005.
Bubenek a precizat ca vorbeste in numele presedintelui PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, care nu a reusit sa vina de la Timisoara pentru a participa la intalnirea cu presa.

Mandat de la popularii europeni

Serban Bubenek a declarat ca, in cadrul unei discutii avute in noiembrie la Bucuresti cu presedintele PPE, Wilfred Martens, acesta l-a mandatat pe liderul taranist Gheorghe Ciuhandu sa unifice toate fortele crestin-democrate romanesti in jurul PNTCD. Ca atare, structura politica nou-formata va face parte din Partidul Popular European.
Vicepresedintele taranist a precizat ca Manifestul Popular a fost discutat inca de la 15 decembrie 2004, imediat dupa incheierea procesului electoral. Astfel, Bubenk a argumentat ca proiectul nu vine ca o reactie a evolutiilor foarte recente de pe scena politica, ci este un obiectiv mai vechi. In privinta anuntatei fuziuni PNL-PD, Serban Bubenek a precizat ca liderul taranist, Gheorghe Ciuhandu, nu exclude nici un fel de constructie politica in Romania, dar ca viitorul partid popular crestin-democrat doreste sa dea semnalul unificarii fortelor din acest spectru politic.

Constantinescu nu s-a aratat la fata

In privinta stabilirii conducerii noului partid care se va forma prin unificarea PNTCD, URR, AP, PCD si a altor formatiuni care vor dori sa adere la Manifestul Popular, Serban Bubenek a precizat ca noua structura se va forma in jurul lui Gheorghe Ciuhandu. Vicepresedintele PNTCD a spus ca detaliile se vor stabili in cadrul Congresului de infiintare a noii entitati politice.
Intrebata daca presedintele AP, Emil Constantinescu, are vreo pretentie asupra unui post de conducere in viitoarea structura, Zoe Petre a raspuns ca nu exista roluri deja distribuite si ca nu s-a discutat statutul lui Constantinescu.
“Vom vedea cum se dispun scaunele“, a declarat ea. Cosmin Alexandru, liderul URR, a tinut sa adauge ca rolul de conducator al lui Gheorghe Ciuhandu este meritat pe deplin, dar in rest nu se poate vorbi de locuri stabilite pentru cineva anume.