SRI a predat ieri Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii un prim lot de 700 de metri liniari de dosare considerate initial ca privind siguranta nationala, a anunntat presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu.
Secasiu a precizat ca, potrivit calendarului convenit de comun acord cu conducerea SRI, pana la sfarsitul acestei luni, Serviciul va incepe si predarea dosarelor de personal.
In prima saptamana a lunii viitoare, SRI urmeaza sa predea CNSAS si baza de date automata a fostei Securitati de la nivelul fostului Centru de Informatica si Documentare, cu exceptia informatiilor care privesc siguranta nationala, a adaugat Secasiu.
Potrivit acestuia, conducerea SRI a comunicat colegiului existenta a peste 200.000 de dosare clasificate in categoria sigurantei nationale.
Dosarele pe care SRI a inceput sa le predea luni CNSAS faceau initial parte din cele clasificate ca privind siguranta nationala, dar au fost reevaluate in cadrul comisiei mixte CNSAS-SRI.
In plus, la 15 mai a inceput si predarea de catre SRI a cartotecii generale documentare a Securitatii. Secasiu a precizat ca, desi este superioara primei variante predate CNSAS, cartoteca nu contine datele minime de identificare a persoanei pentru aproape 20.000 de pozitii din totalul celor 1,3 milioane de dosare aflate in depozitul de la Popesti-Leordeni al CNSAS.
Presedintele Colegiului CNSAS a mai declarat ca, impreuna cu conducerea SIE, s-a convenit ca predarea documentelor detinute de acest Serviciu sa inceapa la 30 mai, cu un prim lot de aproape 3.000 de dosare, insotit de evidentele informative respective.

Bani in plus si personal nou angajat

Pe de alta parte, presedintele Colegiului CNSAS a aratat ca sporirea numarului de functii publice care trebuie verificate din oficiu si marirea arhivelor predate de catre alte institutii ar presupune suplimentarea bugetului si a personalului CNSAS.
Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, a apreciat ca institutia "este depasita total de sarcini si ca trebuie luate masuri urgente atat in privinta personalului, a bugetului, cat si a spatiului".
Secasiu a tinut sa sublinieze ca deciziile anterioare ale Colegiului cu privire la unele persoane in cazul carora s-a stabilit ca nu au facut activitati de politie politica ar putea fi revizuite.
Totodata, Cazimir Ionescu a declarat ca ofiterii fostei Securitati care au facut presiuni asupra unor persoane pentru a semna angajamente de colaborare cu Securitatea vor fi verificati din oficiu de CNSAS.
"Am constatat cu stupoare ca in dosarele persoanelor la care lucram erau ani de activitate diabolica a calailor de Securitate, care au stat in spatele acestor persoane, amenintandu-le copiii si familia", a spus Ionescu.
El a mentionat ca in multe dosare se regasesc dovezi de "presiune diabolica" a unor ofiteri ai fostei Securitati, care, prin santaj si alte presiuni, i-au determinat pe unii sa semneze angajamente de colaborare cu Securitatea sau sa inainteze note informative.