Sute de metri patrati de teren apartinand domeniului privat al Primariei Craiova au disparut din inventar, desi terenul este folosit sub diverse forme de chiriasi, concesionari etc.

Inventarierea domeniului privat al Primariei Craiova scoate la iveala pe zi ce trece aspecte care de care mai ciudate ale activitatii de gestionare a terenurilor si spatiilor din patrimoniul municipalitatii. Numai in ultimele trei luni au fost identificati mai bine de 1.000 de metri patrati de teren, folositi de persoane sau societati din Craiova, dar care nu exista in scripte, adica pentru care beneficiarii nu platesc nimic catre administrator, Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL). Lucrurile nu se opresc aici, membrii comisiei de inventariere fiind convinsi ca vor mai avea de-a face cu multe astfel de situatii. Directorul Directiei de patrimoniu a primariei, Ovidiu Vanghelie, este de parere ca diferentele intre scriptic si faptic dateaza de multa vreme. "Noi am preluat inventarul acestor bunuri de la administratorul lor, RAADPFL. Incepand cu 2007 a inceput reinventarierea acestora. In multe cazuri, la masuratorile topografice au reiesit alte suprafete, mai mari si chiar mult mai mari. Ca atare, noi solicitam consiliului local modificarea inventarului de fiecare data cand descoperim aceste inadvertente, in sensul rectificarii suprafetelor", a spus Vanghelie. Directorul RAADPFL, Ion Petre, nu poate sa-si explice cum au putut fi scapate din mana aceste suprafete. "Cine mai poate sti cand or fi fost masurate aceste terenuri si spatiile? Eu am preluat aceste arhive, in timp ce primaria tocmai incepea reinventarierea. Daca la diferente mici mai pot intelege sa existe diferente, ca una e sa masori cu metrul si alta cu dispozitive moderne, in celelalte cazuri este totusi un semn de intrebare", a spus Petre. Si exemple sunt cu duiumul: strada Imparatul Traian, pozitia 729, 192 de metri patrati in plus fata de suprafata scriptica; strada Petru Rares, pozitia 695, 310 metri patrati in plus fata de situatia scriptica de numai 27 de metri patrati; strada Petre Carp, pozitia 403, 258 de metri patrati in plus; strada Petre Carp, pozitia 404, 183 de metri patrati mai mult decat suprafata din documente, de numai 72 de metri patrati, strada Campia Islaz, pozitia 162, suprafata utila de locuit cu 33 de metri patrati mai mare; spatiu in blocul D din Valea Rosie, pozitia 493 din inventar, cu suprafata reala dubla fata de cea inscrisa in inventarul administratorului etc.

Chiriile se recalculeaza

Contractele in baza carora au fost date in folosinta bunurile reinventariate vor fi modificate corespunzator, a afirmat directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre. "Imediat ce consiliul local ne va comunica hotararile adoptate prin care au fost modificate suprafetele, noi vom modifica si contractele, in sensul stabilirii noii chirii sau concesiuni, dupa caz", a precizat Petre. Acesta a mai aratat ca in acest moment juristii unitatii analizeaza posibilitatea de a li se solicita beneficiarilor contravaloarea chiriei bunurilor folosite, dar pentru care n-au platit nimic, aferenta ultimilor trei ani.