Intreaga conducere a PD Satu Mare a fost schimbata simbata printr-o decizie a Colegiului Director al partidului. In locul Biroului Permanent Judetean a fost numit un comitet interimar, condus de vicepresedintele PD la nivel national, Ioan Olteanu, care preia practic atributiile presedintelui organizatiei judetene. Conducerea centrala a partidului a motivat decizia luata prin "lipsa rezultatelor la alegerile locale si generale de anul trecut, dar si prin lipsa de perspective”. Conducerea centrala a dorit insa sa puna capat luptei dintre taberele din PD Satu Mare, conducerea de pina simbata a filialei judetene fiind "sapata” de mai multa vreme de "agrarienii” din organizatie, membri de circumstanta ai PD proveniti din fostul partid agrarian al lui Victor Surdu.

Un vicepresedinte national si deputat de Bistrita preia conducerea organizatiei Satu Mare a PD

Noul sef interimar al democratilor satmareni este deputatul de Bistrita, Ioan Olteanu, care este si vicepresedinte al PD la nivel national. Olteanu va fi secondat la conducerea organizatiei de vicepresedintele Cezar Preda, deputatul de Maramures, Mircea Man, si secretarul pe probleme organizatorice, Costica Canacheu. Din comitetul interimar mai fac parte si 21 de membri ai PD Satu Mare, nelipsind fostul presedinte Mihai Rusu, ex vicepresedintii Felician Pop, Beniamin Kira, Mihai Lohan si Ioan Ardelean, dar si fostii lideri ai "agrarienilor”, Viorel Pintea si Constantin Raduc. Din vechea structura de conducere au fost lasati pe dinafara doi vicepresedinti, Ioan Petras si Dan Cojoc, dar si mai multi secretari zonali, ceea ce a provocat nemultumirea mai multor membri de partid, care s-au plins ca au fost indepartati "oamenii care au muncit in campania electorala”.. Ioan Olteanu a declarat simbata in cadrul unei conferinte de presa ca dizolvarea BPJ a fost determinata de "lipsa rezultatelor din alegerile locale si generale, dar si de lipsa de perspective”. Comitetul interimar are ca scop organizarea de alegeri la nivel judetean. Vicepresedintele PD a afirmat ca decizia Colegiului Director a fost determinata si de faptul ca multi membri ai BPJ, inclusiv presedintele organizatiei judetene, Mihai Rusu, aveau statut de interimari. Deputatul maramuresan Mircea Man a anuntat ca isi va deschide un birou parlamentar la Satu Mare.

Complotul "agrarienilor”

Fostii lideri judeteni ai PD Satu Mare au declarat ca nu pot decit sa se supuna deciziei conducerii centrale a partidului. Ex-presedintele Mihai Rusu a afirmat ca decizia respecta statutul partidului si noul comitet interimar va garanta ca alegerile ce vor fi organizate dupa conferinta nationala a PD vor fi corecte. Fostul vicepresedinte Beniamin Kira a declarat ca a fost luat prin surprindere de hotarirea Colegiului Director, dar ca va respecta aceasta decizie. Potrivit unor surse din PD Satu Mare, decapitarea conducerii organizatiei judetene vine dupa ce "agrarienii” din partid i-au reclamat la conducerea nationala pe liderii locali ai partidului, pe care i-au acuzat ca nu au obtinut prea multe posturi de directori ai institutiilor descentralizate la negocierile cu celelalte partide din coalitia guvernamentala. Supararea "agrarienilor” a crescut dupa ce liderul lor Viorel Pintea a fost scos din carti pentru sefia Directiei Agricole, post adjudecat de liberali. Pintea nu a fost sustinut de conducerea judeteana a democratilor, nemultumiti ca fostul director al OCAOTA Satu Mare pe vremea guvernarii CDR si-a amintit ca este membru PD doar in preajma alegerilor generale de anul trecut, dupa ce in cei patru ani de opozitie s-a dat la fund. "Agrarienii” au mai avut in urma cu aproape o luna o tentativa de puci, dar membrii fostului BPJ l-au reconfirmat atunci pe Mihai Rusu presedinte al organizatiei judetene.