Ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, a declarat sambata la Iasi ca MAE a "intinerit" radical in ultimii doi si a apreciat ca procesul de "primenire" a diplomatilor romani ar putea fi finalizat la mijlocul acestui an.
Ungureanu a precizat ca Ministerul de Externe este institutia cu media de varsta cea mai scazuta din administratia centrala. "55% dintre angajatii nostri sunt sub 35 de ani, iar 37% au chiar sub 30 de ani. Mai putin de 7% dintre functionarii MAE se apropie de varsta senectutii. Dupa cum vedeti, generatia mea a intrat pe partea descendenta", a afirmat Ungureanu.
El a adaugat ca "s-au primenit radical functiile de ambasador si consuli", fiind rechemati in tara 21 de ambasadori, dintre care 13 s-au pensionat, in timp ce din cei noua consuli rechemati s-au pensionat doi.
"La aceasta lista se vor adauga si altii, iar pana la jumatatea acestui an credem ca procesul va fi complet", a precizat ministrul de Externe.
El a sustinut ca noile numiri de ambasadori si consuli au avut la baza competenta si experienta, iar criteriul politic nu a fost luat in calcul.

Legea diplomatiei acorda drepturi diasporei

In acelasi timp, ministrul a precizat ca noua lege a diplomatiei va acorda romanilor din afara tarii o serie de drepturi, inclusiv facilitarea accesului la vot, proiectul legislativ urmand a fi supus dezbaterii publice peste doua luni.
"La ultimele alegeri, din 2004, au votat doar 80.000 de romani aflati in strainatate. Numarul potential al votantilor este, de fapt, de 1,5 milioane de persoane. Va puteti imagina de ce este nevoie de o astfel de lege. Vom reglementa procedurile de vot prin corespondenta, precum si organizarea circumscriptiilor electorale externe", a declarat Ungureanu.
El a precizat ca legea va permite persoanelor de origine romana aflate in afara tarii sa aiba acces la sistemul de invatamant romanesc - de la cel primar, la cel universitar - si la burse de studiu in tara.