In loc sa se apuce de construirea caselor din Noul Rast, autoritatile au inceput sa taie din locuintele care trebuie construite pe motiv ca nu toate au fost distruse. Nici firmele de constructii nu se inghesuie la selectiile de oferte, deoarece construirea caselor sinistratilor nu este o afacere profitabila.
Dupa ce a impartit sinistratii in doua categorii si a hotarat sa construiasca doar 567 de case, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului ( MTCT) modifica din nou lista. In urma unei reevaluari rapide a locuintelor din Rast afectate de inundatii, facuta de reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (IST), MTCT a hotarat sa construiasca doar 298 de locuinte. "Am dispus sa se reia evaluarea locuintelor de catre reprezentantii IST si dupa rapoartele acestora am constatat ca doar 298 de case, din cele 567 pe care trebuia sa le construim, sunt complet distruse de inundatii, in celelalte putandu-se locui. In acest program de reconstructie nu vor intra decat aceste case si am sa transmit maine (azi - n.r.) Primariei Rast situatia caselor pe care le vom construi noi. In urmatoarele zile vom solicita si reevaluarea anchetelor sociale", a explicat Marin Cotescu, directorul Directiei de Dezvoltare in Constructii din cadrul MTCT. Primarul din Rast, Iulian Silisteanu, a raspuns simplu la aceasta hotarare a guvernantilor: "Sa vina ei sa stea in ele daca sunt asa bune de locuit. Eu am acte, harti, fotografii care dovedesc ca toate aceste case stau sa cada, iar la cele care mai sunt inca in picioare crapa zidurile si in interior este igrasie si umezeala!", a spus primarul. Astfel, din 1.200 de case cate trebuia reconstruite atunci cand s-a hotarat stramutarea Rastului, guvernul si-a luat angajamentul ca va construi 567, iar din acestea MTCT va construi acum doar 298.
Firmele de constructii fug de Rast
Sirul selectiilor de oferte pentru reconstructia Rastului, la care nu participa decat cateva firme, continua. Dupa ce, in urma cu o luna, la selectia de oferte organizata de Consiliul Judetean (CJ) Dolj pentru proiectarea retelei de drumuri din noua localitate nu au participat decat trei firme de proiectare, MTCT a avut parte de aceeasi "surpriza" - cu toate ca 60 de firme primisera caietul de sarcini, numai 23 dintre acestea au prezentat ofertele comisiei de selectie. In faza finala, de deschidere a plicurilor, nu au ajuns decat 18 firme, deoarece comisia de selectie a ofertelor a respins firmele care nu au respectat conditiile de participare. "Pentru zidarie au fost aceeptate 11 firme, pentru structuri de lemn doua din cele sase prezente si nici o firma pentru structuri metalice, deoarece oferta celor doua firme participante depasea valoarea maxima impusa, de 60 de milioane de lei pentru o casa cu doua camere", a declarat Marin Cotescu. Autoritatile de la Bucuresti au gasit si explicatia pentru prezenta slaba a firmelor de constructii la selectia de oferte - contruirea caselor din Rast implica un volum mare de munca, trebuie finalizate intr-un timp record pana la sfarsitul lunii noiembrie si cu toate acestea castigul firmei nu este foarte mare. "Firmele de constructii care vor veni la Rast nu vor castiga foarte mult pentru casele pe care trebuie sa le faca intr-un timp foarte scurt. De aceea interesul acestora pentru reconstructia caselor din Rast este foarte scazut", a spus Cotescu.
Fiecare institutie cu selectia ei de oferte
CJ Dolj se pregateste de selectia de oferte pentru alegerea celor cinci firme care se vor ocupa de construirea retelei de drumuri a Noului Rast. CJ Dolj va pune la dispozitia firmelor interesate caietele de sarcini, saptamana viitoare, dupa ce va primi proiectul retelei de drumuri a noii localitati. "Avem toata logistica pregatita si dupa ce vom primi maine (azi - n.r.) proiectul, vom putea sa elaboram caietul de sarcini si sa chemam firmele de constructii din baza noastra de date, sa-si ridice caietele de sarcini. Vom chema peste zece firme si vom alege cinci, cate una pentru fiecare sector din Noul Rast", a explicat Victor Odolbasa, vicepresedintele CJ Dolj.
Primaria a inceput sa cumpere Noul Rast
Concomitent cu selectiile de oferte organizate de institutiile implicate in constructia Noului Rast, Primaria Rast a inceput sa cumpere pamantul din noua vatra. Deoarece cei cinci notari care vor intocmi actele de vanzare-cumparare vor ajunge la Rast tocmai maine, primarul Iulian Silisteanu a hotarat sa ii convinga sa vanda pe proprietariii Noului Rast, majoritatea chiar sinistrati, oferindu-le pe bucata lor de pamant un pret avantajos - 20 de milioane de lei pe hectar. "In prezenta consilierului juridic facem chitante de mana si le dam banii pe loc. In doua ore am facut peste 27 de chitante si am dat o jumatate de miliard. Oamenii cand vad banii, vin si vand, deoarece, dupa atatea promisiuni, acum primesc si ei ceva", a spus primarul.