DeCeNews : Dictatura 322, mai buna ca dictatura 1 (Autor : Val Valcu)

Ungureanu, Traian Razvan Ungureanu, a avertizat masele ca democratia e pusa in pericol de... Parlament. Presa portocalie si apropiatii lui Traian Basescu vorbesc despre un puci parlamentar. Parca s-ar fi dat un Ordin de zi pe Unitate, cu parola "puci". Ce spune dictionarul ca ar fi puciul?
"Incercare a unui grup politic militar de a rasturna prin violenta un regim politic, o ordine statala/lovitura de stat violenta, provocata de un grup de complotisti nesustinuti de mase".
Ca in vremea propagandei ceausiste, lucrurile stau exact pe dos. Conform definitiei, nu Parlamentul da puciuri, ci gruparile militare: generali, colonei, oameni din serviciile secrete! Adica structurile pe care se bazeaza liderul autoritar de la Cotroceni. Cel lipsit de suportul popular nu e USL, ci Basescu.
Sa admitem ca nu definitiile sunt importante, ci consecintele. Exista o criza politica, la fel cum a existat in 2007. Parlamentul ar putea decide ca nu se poate coabita cu Traian Basescu. In interesul national, una dintre parti ar trebui sa cedeze. Inca din luna ianuarie USL, a propus ca Parlamentul sa fie dizolvat. S-a cerut insistent ca poporul sa fie lasat sa decida cine are dreptate. Era o decizie democratica: alegerile anticipate asigurau stabilitatea tarii in momente de criza si generau legitimitate deciziilor parlamentare. Traian Basescu s-a opus cu inversunare, impreuna cu subordonatii sai din PDL. Chiar daca a fost o greseala de judecata, nu un act de rea credinta, tot ar fi trebuit sa demisioneze: a esuat in functie, fiindca rolul presedintelui este de a genera echilibru, nu conflict. N-a facut-o fiindca se considera, cum singur a spus, "perfect".
Pana la urma, Parlamentul a impus presedintelui un premier ostil.
Ce se intampla daca Basescu castiga si ramane la Cotroceni? Ar fi o noua victorie a sa impotriva Parlamentului. Va schimba aceasta opinia publica? Va merge mai bine economia? Il vor iubi iar oamenii pe Basescu? Sau se va prelungi agonia tarii, facilitand ascensiunea unor lideri exotici, daca nu extremisti, care resping democratia parlamentara?
In 2007, cand Traian Basescu era popular, electoratul a decis ca 1 este mai bun decat 322. Doi ani mai tarziu, s-a ajuns ca deciziile sa le ia un singur om. Insa, nu cred ca TRU a uitat ce s-a intamplat in 1989. In tarile estice, regimurile dictatoriale au cedat puterea unul cate unul, fara victime. Doar in Romania au murit oameni. Care era diferenta? In celelalte state comuniste conduceau grupuri de lideri, decidea cate un Comitet Central sau un Birou, alcatuit din zeci de oameni. Seful suprem depindea, totusi, de votul unor structuri interne de partid. Violenta a aparut acolo unde decidea un singur om, care isi plasase in forurile de decizie colectiva servitori fara coloana vertebrala!
Cat de rau ar fi Parlamentul, dictatura a trei sute de oameni e mai blanda decat a unuia singur.