Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca, dupa evaluarea tehnica a consulatelor de la Chisinau si Istanbul, expertii UE au concluzionat ca Romania poate indeplini standardele Schengen in materie de vize, desi au facut si recomandari de adaptare a procedurilor la normele europene.
"S-a finalizat evaluarea consulatelor de la Chisinau in vederea evaluarii aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Rapoartele echipei de evaluare a UE privind conditiile de aderare la Spatiul Schengen au fost definitivate cu o concluzie pozitiva privind Romania", a spus ministrul.
El a reamintit ca a fost vorba despre evaluarea tehnica a ambasadei Romaniei la Chisinau si a consulatului general de la Istanbul.
"Practic, expertii UE au verificat daca cele doua oficii intrunesc conditiile de acordare a vizelor prevazute pentru aderarea tarii noastre la Schengen. Cum va spuneam, concluzia expertilor este ca Romania poate indeplini standardele Schengen in materie de vize. Au fost facute si recomandari pentru adaptarea procedurilor la nrmele si cerintele europene de natura tehnica, pe care le vom aplica", a spus ministrul.