E-politic.ro informeaza: Tabloidul Departamentului de Stat
Scandalul WikiLeaks a ajuns si in Romania. Publicarea cablogramelor remise Departamentului de Stat al SUA de diplomatii americani acreditati la Bucuresti nu a adus nimic nou sub soare. Am crezut ca vom afla detalii importante despre tranzactii secrete, afaceri la nivel statal. In schimb, telegramele trimise de la Bucuresti sunt niste barfe ieftine, unele chiar cu iz de mahala. Un spectacol ieftin cu actori de mana a doua sau a treia. Subiectele abordate de functionarii ambasadei SUA, in marea lor majoritate, au fost dezbatute pe larg in presa nationala.
Marile dezvaluri precum ca Elena Udrea este cocheta sau presedintele Traian Basescu ar fi un mare consumator de whisky nu sunt noutati. Despre asta se tot scrie in presa de vreun deceniu. In privinta lui Mircea Geoana, care este descris in documentele respective ca o persoana instabila, ranchiunoasa si lipsita de loialitate, fostul presedinte Ion Iliescu a facut o caracterizare mai contondenta. L-a numit prostanac.
Despre amenintarile lui Traian Basescu ca scoate din sertare niste dosare penale ale unor adversari politici presa scrie din 2005. Despre relatiile omului de afaceri Dinu Patriciu cu Omar Hayssam s-a scris de asemenea. Chiar si poze cu cei doi au fost date publicitatii la vremea respectiva.
Diplomatii americani au intocmit si niste topuri cu moguli si cu baronii locali. Foarte bine! Ion Cristoiu a publicat in urma cu vreo 15 ani un top al miliardarilor de carton. Și de atunci presa romana tot prezinta liste cu noii bogatasi care au aparut dupa evenimentele din ’89.
Munca inutila. Hartie consumata degeaba! Si tapaj gratuit in randul jurnalistilor si politicienilor care dezbat fara sfarsit continutul cablogramelor.
Summa summarum: Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii este o imensa redactie a unui tabloid unde vedetele sunt politicieni, oameni de afaceri si jurnalisti. Autorii sunt cu precadere polticieni de mana a doua si cativa jurnalisti locali, iar redactorii nimeni altii decat ambasadorii, consulii si atasatii corpului diplomatic al SUA alfati in misiune in diferite tari.
P.S. - In schimb despre documentele cu adevarat importante nu se face prea multa vorbire. Teodor Baconschi nu a dat nicio explicatie publica despre "raportul" dat diplomatilor americani de ambasadorul roman la Cairo, legat de intalnirea Basescu-Mubarak. De asemenea, nu avem nicio reactie din partea institutiilor abilitate, Serviciul Roman de Informatii, dar si Serviciul de Informatii Externe, despre masurile luate in privinta unor persoane care periodic furnizau informatii - secrete sau mai putin secrete - diplomatilor SUA.