Wikileaks a publicat o telegrama transmisa de ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, in 2007, in timpul suspendarii presedintelui Traian Basescu.
Taubman transmitea informatiile adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried, care urma sa vina intr-o vizita oficiala in Romania.
Informatiile din telegrame priveau evenimetele de pe scena politica si modul in care acestea ar putea afecta relatiile dintre Romania si Statele Unite.
Nicholas Taubman avertiza: "Este ingrijoratoare marirea influentei oligarhilor din Romania si rolul lor ca unealta a intereselor Rusesti".
"Cand veti ajunge saptamana viitoare, Romania va fi in mijlocul unei suspendari de 30 de zile fara precedent a presedintelui Basescu. Un referendum national care va decide soarta sa va fi tinut pe 19 martie si poate sa aduca noi surprize in aceasta telenovela" transmitea ambasadorul.
"Evolutiile politice din urmatoarele saptamani si luni vor avea un impact direct si vor decide daca Bucurestiul va ramane un model de partener al Statelor Unite in Europa - inclusiv in "noul NATO" - sau isi va domoli aspiratiile geopolitice si se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru" scria Taubman in telegrama sa.
"Absenta unui Basescu pro-american din CSAT lasa loc producerii de actiuni daunatoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak pana la finalul anului".
"Alt semn al ambitiilor crescande ale Rusiei include si vanzarea uzinei Daewoo din Craiova. Doua companii americane, Ford si GM, sunt interesate sa cumpere compania".