HotNews informeaza: 'WikiLeaks: Romania voia sa fie implicata in negocierile pentru Transnistria'
'Romania voia sa fie inclusa in formatul 5+2 al negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean, dar participarea sa urma sa fie reprezentata de Uniunea Europeana, conform unui mesaj diplomatic american din 2008 dezvaluit de site-ul WikiLeaks.
Mesajul diplomatic a fost trimis pe 27 octombrie 2008 de asistentul secretarului de Stat pentru Europa, Dan Fried.
"Influenta Rusiei in Transnistria este in crestere si se incearca relansarea planului de federalizare din 2003. Dan Fried a declarat ca R.Moldova nu ar trebui sa se simta obligata sa adopte un plan care ar avea efecte negative asupra tarii, reiterand sustinerea SUA pentru negocierile in formatul 5+2. Constitutia Republicii Moldova garanteaza neutralitatea, astfel ca nu este nevoie ca Statele Unite sa mai garanteze acest lucru. Daca Moldova doreste acest lucru, este alegerea lor; neutralitatea nu constituie un impediment pentru cooperarea bileterala", preciza mesajul diplomatic american.
Mesajul diplomatic a fost trimis la sediile ambasadelor americane din Chisinau, Copenhaga, Helsinki, Kabul, Kiev, Moscova, Oslo, Reykjavik, Riga, Stockholm, Tallinn, Tbilisi, Vilnius si la reprezentanta americana de la sediul NATO.
Formatul 5+2 de negocieri in procesul de solutionare a crizei transnistrene se refera la OSCE, Republica Moldova, Transnistria, Ucraina si Rusia, precum si la UE si SUA in calitate de observatori. '