MosheMordechai.ro: Vremea suturilor in cur

Nu mă numar printre cei care le reproseaza uselistilor ca ieri n-au prelungit recitalul de boicot si cantece traditionale, din cadrul festivalului national "ba pe-a ma-tii!". Ii inteleg pe cei care s-au simtit dezamagiti sau tradati ieri, dar nu acolo s-a pierdut mozoleala. Am auzit mai multi dezamagiti care spuneau ieri ca se simt inselati de cei de la USL, ca acum uselistii sunt cei care batjocoresc cele 7,4 milioane de voturi. Ii inteleg, dar cred ca e gresit.
Ieri nu mai era nimic de facut, boicotul nu mai schimba nimic, lungirea carnatului nu mai avea niciun rost. Era si o chestie de coerenta: le reprosezi pedelicilor boicotarea referendumului, dar la randul tau te refugiezi in aceeasi forma de manifestare, fara insa a avea speranta ca mai poti obtine ceva. Ce sens mai avea? Adica n-ai fost in stare sa organizezi eficient un referendum pe care sa-l castigi, dar vrei sa demonstrezi ca poti, in schimb, face o galagie teribila?
Reprosul care le poate fi adus si trebuie sa le fie facut celor de la USL este altul: ca au promis un lucru pe care nu au fost in stare sa-l livreze. Au iesit din opozitie prematur, grabindu-se sa intre la guvernare, in conditiile in care puteau conta doar pe o majoritate de conjunctura in Parlament si realizau ca nu pot avea controlul instrumentelor de forta. Au precipitat prosteste lucrurile si au fortat o prematura suspendare a lui Basescu, fara a avea vreun control a ceea ce va urma. Toata pripeala inlocuirii presedintilor camerelor, a aducerii grabite a lui Antonescu la sefia Senatului, de unde sa poata fi apoi trimis intr-un interimat inutil si contraproductiv la Cotroceni, a fost maximum de instrumentatie pentru USL. Dupa aceea nu au mai reusit sa controleze jocul nicio secunda, pe niciun palier. N-au controlat regulile de desfasurare a referendumului, n-au controlat cifrele necesare validarii, n-au putut contracara boicotul basist, n-au putut misca nimic la CCR. Cand dupa alegerile locale atrageam atentia ca prezenta lui Rus la ministerul de interne ridica multe probleme, cei de la PSD mi-au sarit la beregata. La doar cateva saptamani, aceiași pesedisti sareau ca arsi, zbierand despre tradarea lui Rus, apoi despre tradarea Aspaziei. Si tot asa.
Aventura suspendarii s-a incheiat. Si trebuie sa o spunem: s-a incheiat rau nu pentru ca Basescu a jucat mai bine ( mizeriile cu anchetele parchetului, CCR si celelalte nu pot fi, totusi, omise), ci pentru ca cei de la USL s-au purtat ca niste ageamii. Nu au anticipat nicicum presiunea din afara si nu au avut niciun instrument cu care sa o contracareze. Solidaritatea socialistilor europeni n-a existat ( poate imi explica Ponta de ce va trebui sa votez cu PSD, membru al socialistilor europeni, la viitoarele europarlamentare!).
USL a demonstrat ca poate confectiona banere, sepci si tricouri pentru galerie, ca poate mobiliza galeria, ca poate inventa scandari si cantece simpatice la galerie, dar nu e in stare sa castige meciuri. Si, tare ma tem ca la alegerile din toamna vor fi mari probleme. Nu cred ca USL poate strange semnificativ peste 50 de procente. De fapt scorul pe care il anticipez pentru USL e undeva intre 45 si 50 de procente. Ma tem ca, dupa alegeri, Basescu il va desemna drept premier pe MRU, in fruntea unei coalitii alcatuite din PDL, PPDD si UDMR. Iar in conditiile in care USL va reusi sa depaseasca 50% cu unu, doua procente, Basescu nu va avea nicio problema sa racoleze masa necesara dintre tradatorii de la USL. Sunt deja destui fosti pedelisti infiltrati acolo tocmai cu acest scop, iar exemplul Ioan Rus demonstreaza cat se poate conta si pe vechii pesedisti.
Oricat de suparati am fi acum, ar fi o greseala sa nu-i tragem de urechi pe cei cu adevarat responsabili, adica pe cei de la USL. Basistii si-au facut treaba lor, doar nu ne asteptam sa stea ca ratustele, tinta. Si daca nu vrem ca in toamna sa nu usture si mai tare, tot pe uselistii trebuie sa-i tinem in suturi, poate s-or dezmetici. Alegerile nu se pot castiga in talk show-uri. Si, cinstit sa fiu, de ce as vota cu USL in toamna? Ca sa-l vad pe Corlatean ministru de externe? Pe Zgonea sef la camera? Cei de la USL mai au cateva luni de guvernare-demo si ar face bine sa scoata cea mai buna echipa la inaintare, altfel e jale. Si mai ales trebuie sa isi primeneasca serios listele electorale, sa le curete de traseisti si tot felul de personaje dubioase, altfel vaicarelile post-coitum, de tipul "ne-a tradat Rus" nu mai folosesc nimanui.
Singurul lucru de care nu mai au nevoie liderii USL acum e mangaiatul pe crestet si sustinerea neconditionata. Laudacii, aplaudacii si sustinatorii fanatici le-au facut mult bine si uite unde s-a ajuns. Acum e momentul suturilor in cur, poate s-o mai dezmetici careva, pana nu e prea tarziu.