Guvernul va propune Parlamentului initierea unor dezbateri politice pe tema modului de organizare si desfasurare a sistemului electoral, la care sa participe toate partidele si organizatiile neguvernamentale, a anuntat ieri ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu.
Prin aceste dezbateri se intentioneaza elaborarea unui Cod Electoral care sa cuprinda toate actele normative in domeniu si care sa reglementeze modul de organizare si desfasurare a sistemului electoral si al Autoritatii Electorale Permanente, procedura de desemnare a politicienilor la toate nivelurile si modul de desfasurare a alegerilor, astfel incat suspiciunile de frauda sa fie evitate.
Forma finala a documentului ar urma sa fie aprobata de forul legislativ in sesiunea parlamentara din toamna acestui an, pe baza propunerilor formulate in cadrul dezbaterilor.
“Consider ca o asemenea dezbatere trebuie organizata cat mai departe de anul electoral“, a spus Olteanu.
Pe de alta parte, Bogdan Olteanu a spus ca trebuie adoptat si un cod electoral care sa stabileasca clar modul de organizare si desfasurare a alegerilor, dar si modul de alegere a parlamentarilor care vor reprezenta Romania din 2006 in legislativul european.
In privinta celor doua proiecte de legi initiate de PSD, respectiv de PUR, pe tema sistemului electoral, ministrul delegat a precizat ca va propune Birourilor Permanente ale celor doua Camere parlamentare ca documentele mentionate sa fie supuse dezbaterii publice.
Secretarul Biroului Permanent (BP) al Camerei Deputatilor, Titu Gheorghiof, a declarat ieri ca solicitarea Guvernului a fost primita favorabil, Gheorghiof a mai adaugat ca se va initia si o colaborare cu Senatul pentru finalizarea Codului Electoral care sa reglementeze, pe langa alegerile interne, alegerile pentru cei 35 de europarlamentari necesari dupa aderarea din 2007.
Secretarul BP a subliniat ca ar fi bine sa avem acest sistem in vigoare pana la integrarea Romaniei in UE.