Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat joi, dupa sedinta Consiliul Consultativ al Presedintilor Organizatiilor Teritoriale ale UDMR, ca Uniunea va putea participa intr-o coalitie guvernamentala numai in calitate de partener egal si daca va avea "ponderea necesara in structurile guvernamentale".
Potrivit lui Marko Bela, reprezentantii organizatiilor teritoriale ale Uniunii au fost de acord cu punctul de vedere exprimat si anterior de conducerea Uniunii ca, intr-o viitoare coalitie guvernamentala, UDMR sa fie egala cu ceilalti parteneri din coalitie si sa aiba "ponderea necesara in structurile guvernamentale".
Intrebat daca ponderea despre care a vorbit are legatura cu procentele obtinute de UDMR in urma alegerilor parlamentare, Marko a raspuns ca organizatia nu se va "crampona" in procente. "Eu cred ca nu ne putem crampona numai de procente, nici in plus nici in minus, ci pur si simplu vom putea judeca cu totii daca vom avea parghiile necesare noi, cei din UDMR, pentru a contribui in mod real la realizarea unor deziderate", a precizat liderul UDMR.
Intrebat daca atunci cand foloseste sintagma "parteneri egali" se refera la portofoliile pe care trebuie sa le obtina uniunea, Marko Bela a raspuns negativ: "Nu. Ma refer la relatiile din coalitie. Daca participa si PSD in coalitie, ar insemna o coalitie PDL-PSD si UDMR, nimic altceva", a subliniat senatorul.
Potrivit afirmatiilor sale, presedintii organizatiilor teritoriale sustin in unanimitate eforturile UDMR si sunt de acord ca Uniunea, impreuna cu PDL, sa contribuie la formarea noii coalitii si la formarea noului guvern daca exista conditii acceptabile si pentru UDMR. "Daca nu se vor intruni conditiile necesare, daca UDMR nu va reusi sa devina un partener egal intr-o coalitie guvernamentala, atunci colegii nostri din teritoriu sunt de acord cu noi ca vom alege, in mod firesc, calea opozitiei, daca nu se reuseste ceea ce este prioritatea noastra si este si interesul UDMR si al maghiarilor, anume de a continua activitatea guvernamentala", a precizat Marko.