Deputatii vor da astazi un vot final pe Legea care prevede includerea stimulentului mediu in salariul de baza pentru anumite categorii de bugetari.
Proiectul vizeaza aprobarea OUG 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, si cuprinde un amendament adus de Ministerul Finantelor Publice (MFP) care se refera la includerea stimulentelor in salariul de baza pentru fiecare functie publica, pe categorii, clase si grade profesionale si pentru fiecare functie contractuala. Acest amendament ar urma sa schimbe semnificativ modul de salarizare a angajatilor MFP, precum si a altor categorii de bugetari ale caror venituri erau compuse pana in prezent din salariul de baza plus stimulente.
In Ministerul de Finante si unitatile subordonate politica salariala s-a bazat pe acordarea de stimulente in timp ce salariile au fost pastrate la un nivel minim in raport cu alte institutii.
Neacordarea stimulentelor la Ministerul de Finante pe lunile august si septembrie a provocat un protest spontan al angajatilor saptamana trecuta. Protestele spontane ale angajatilor din domeniul finantelor, nemultumiti de reducerile salariale, au paralizat joi administratia fiscala romaneasca.
Miscarile de protest au avut loc intr-un moment dificil pentru Ministerul Finantelor, care lucrea la Legea bugetului pentru anul viitor si se pregateste pentru o vizita de evaluare a Fondului Monetar International la 22 octombrie.
Premierul Emil Boc a declarat ca stimulentele se vor acorda doar pentru depasirea sarcinilor de serviciu. "Premierul s-a adresat tuturor ministrilor spunandu-le ca trebuie sa inteleaga foarte clar ca stimulentele se acorda doar pe criterii de performanta, atunci cand angajatul isi depaseste sarcinile de serviciu stabilite prin fisa postului, si nu in mod automat", au relatat sursele participante la sedinta de guvern.
La aceeasi conculzie s-a ajuns si la negocierile dintre sindicate si minister.
Saeful ANAF a declarat ca este constient de faptul ca mai multi angajati nu vor fi multumiti de noile conditii de acordare a stimulentelor, insa nu se asteapta la noi proteste.