Dupa cinci zile de vacanta petrecute in Turcia, parlamentarii din Comisia pentru invatamant au ajuns la concluzia ca au nevoie de o camera de joaca la Parlament, ca medicii romani sunt mai buni decat cei turci, ca "ciorba turca" nu este cine stie ce si au constatat ca au pus cateva kilograme pe ei din cauza baclavalelor.

Cei 30 de parlamentari din comisiile de invatamant au plecat in Turcia, la invitatia si pe banii colegilor lor din Parlamentul turc, cu scopul de a cunoaste sistemul de invatamant particular din aceasta tara, dar vizita nu s-a limitat doar la atat.
Astfel, in timpul vizitarii unui spital privat din Istanbul, parlamentarii romani au profitat de ocazie pentru un control oftalmologic, care l-a determinat pe deputatul PRM Adrian Moisoiu (foto) sa aprecieze faptul ca medicii romani sunt mai buni decat cei turci, chiar daca primii folosesc metode primitive. Mai mult, in timp ce vizitau o gradinita, deputatul PD Petru Movila a conchis, dupa ce a vazut jucariile viu colorate ale copiilor turci, ca deputatilor si senatorilor romani le lipseste "o camera de joaca".
La randul sau, presedintele Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, Lia Olguta Vasilescu (PRM), si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca in Romania si Turcia nu exista universitati cotate printre primele 500 din lume, deoarece exista "un club inchis facut de tarile occidentale, in care Romania si Turcia, chiar daca au universitati competitive, nu au putut intra", a spus Vasilescu.
Parlamentarii, interesati de presa si administratie
In afara de invatamantul turcilor, parlamentarii romani s-au aratat interesati si de presa turca si au vizitat sediul unei televiziuni private, importante in Istanbul si pe teritoriul Turciei, precum si redactia ziarului "Zaman" (in traducere "Timpul"), cotat ca fiind al doilea cotidian din tara. Unii dintre deputati si senatori au pozat chiar in prezentatori de stiri la televiziunea turca sau au mimat o confruntare politica, intr-unul dintre studiouri, lucruri pe care nu le pot face, fara a fi ridiculizati, in televiziunile din Romania.
Pe de alta parte, parlamentarii romani au mai avut prilejul sa afle de la oficialitatile administratiei locale din Istanbul si Bursa cum se poate transforma o locomotiva veche intr-un restaurant si cum poate fi administrat de catre Primaria generala si cele de sector un oras ca Istanbulul, a carui populatie este cat jumatate din populatia Romaniei.
Baclavale pe saturate
Totodata, parlamentarii romani au avut ocazia sa guste si preparatele traditionale turcesti, dar s-au plans, mai ales doamnele, de kilogramele pe care le-au pus in plus, in urma ospetelor date de gazde. "Niciodata nu am mancat atatea baclavale", se lamenta fostul deputat PSD, Marin Diaconescu. Singurul care a avut ceva de reprosat bucatariei turce a fost deputatul PRM, Tudor Matusa, care nu a agreat deloc supa turceasca de linte. "La noi, tai o gaina si o pui la ciorba", le explica colegilor deputatul PRM, adaugand ca "ciorba, daca nu are bucati, parca nu are nimic". In plus, supa fara bucati a turcilor i-a amintit deputatului roman de vremurile in care era student sarac si trebuia sa manance, zile in sir, o sanatoasa ciorba de stevie.