Plenul Camerei Deputatilor a votat ieri in unanimitate varianta initiala propusa de Guvern pentru formularele declaratiilor de avere si de interese. In urma votului nominal, proiectul de lege privind declaratiile de avere a fost aprobat cu 246 de voturi “pentru“ si nici un vot impotriva. La votul final al proiectului de lege pentru declaratiile de avere au participat premierul Calin Popescu-Tariceanu si membrii Guvernului. Proiectul de lege a fost adoptat prin votul nominal. Pentru ca deputatii PPRM s-au abtinut de la vot, potrivit Regulamentului Camerei au fost trecuti absenti pe listele de vot, desi prezenti in sala.
Deputatii PSD au hotarat sa voteze pentru varianta Executivului cu privire la declaratiile de avere. Desi a subliniat existenta unor “prevederi vadit eronate“, deputatul PSD Cristian Dumitrescu a subliniat ca formatiunea sa va vota pentru actul normativ, amintind ca este o expresie de vointa a Guvernului Nastase. El a adaugat ca Grupul Parlamentar PSD sustine introducerea pentru parlamentarii romani a variantei identice cu formularul britanic al Registrului de interese. Cu toate ca a fost prezent la sedinta, secretarul Camerei Deputatilor, Victor Ponta, a lipsit de la vot.
Primul-ministru, Calin Popescu- Tariceanu, a venit, personal, la Camera pentru a vota “noua formula a declaratiilor de avere“. Tariceanu a declarat ca votul sau este “un gest democratic, legat de angajamentele Guvernului privind reforma in justitie si masurile eficiente impotriva coruptiei“. Intrebat despre ceea ce au scris Adrian Nastase si Ion Iliescu in declaratiile de avere, premierul a spus ca “e problema acestora“ si ca nu el “trebuie sa dea explicatii“. El a mai adaugat ca problema declaratiilor de avere “trebuie privita cu seriozitate“. Seful Executivului a amintit ca a avut omisiuni privind implicarea sa in anumite societati comerciale, care acum se afla in reorganizare judiciara sau lichidare, dar a inteles apelul presei, si le-a mentionat in declaratie.