Radu Berceanu (foto) a declarat ieri ca ministrii democrati au fost nemultumiti de anuntul restructurarii Guvernului, pe motiv ca "lucrurile s-au pus intr-o alta lumina decat sunt ele in realitate", referindu-se la faptul ca se vizeaza doar secretarii si subsecretarii de stat.
Ministrul Transporturilor a amintit ca "PD este cel care a lansat si a cerut insistent aceasta restructurare" si chiar si-a retras vicepremierul, iar premierul le-a spus atunci ca acest proces nu este necesar, "pentru ca ar pune probleme de eficienta". Totodata, el a subliniat ca acum "e ca si cum domnul prim-ministru, stand la spital si asteptandu-si RMN-ul, i-a venit ideea restructurarii", adica ceea ce democratii cer de luni de zile.

Prea multi secretari de stat si agentii

Ministrul Transporturilor a adaugat ca functiile de ministru de stat si de subsecretar de stat au fost "inventate" pentru ca nu se regasesc in legea privind raspunderea ministeriala si in legea referitoare la functionarea si organizarea Guvernului. Berceanu a spus ca la Secretariatul General al Guvernului si la Cancelaria prim-ministrului ar fi prea multi secretari de stat si ca exista "foarte multe agentii la Cancelaria prim-ministrului, fara vreo explicatie care ar putea sa stea in picioare". El a pledat pentru unificarea ISCIR cu agentia care gestioneaza activitatea de metrologie, pe de o parte, precum si pentru comasarea Autoritatii pentru Energia Electrica si Termica, cu cea pentru Gaze si cea pentru Servicii Comunale.
"Sunt nu numai suprapuneri, paralelisme, ci si zone lasate usor neacoperite", a subliniat Berceanu. Democratul a conchis ca, dupa desfiintarea MIE, ar putea sa apara un Minister al Dezvoltarii Regionale sau un Minister al Afacerilor Europene, care sa se ocupe "de compatibilizarea pe domenii a intereselor statelor membre UE".

Berceanu nu vede schimbari mari la Legea sigurantei nationale

Pe de alta parte, Radu Berceanu a afirmat ieri ca nu era necesar sa fie schimbata Legea sigurantei nationale si ca adoptarea proiectelor legislative in acest domeniu nu treneaza in Guvern din cauza ministrilor PD. "Nu vad ce am schimba la ea foarte mult", a declarat Berceanu, adaugand ca PD va raspunde "foarte rapid" tuturor propunerilor de modificare. El a adaugat ca, prin aparitia acestui proiect pe masa Guvernului, "nu mai ajungem la mal, pentru ca asa mai avem o lege pe care trebuie sa o discutam", iar pachetul de legi privind siguranta nationala va ajunge mai tarziu la Parlament.
Democratul a spus ca Ministerul Justitiei este singurul care nu a inaintat astfel de modificari, deoarece are rolul de "integrator" al tuturor propunerilor. Ministerul Justitiei "nu trebuie sa faca, ci sa primeasca propuneri", a conchis Berceanu.