Presedintele CJ, Eugen Durbaca, a acceptat sa vorbeasca despre sedinta Consiliului in care 5 proiecte au picat, iar conflictul cu Alianta a devenit vizibil.

Reporter: De ce s-a ajuns ca in sedinta de CJ sa pice 5 proiecte de hotariri?

E.D.: S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca, in primul rind, la negociere nu s-a facut o negociere. Nu aveam cum sa acceptam o negociere pentru ca ei au cerut niste lucruri care nu se puteau realiza. Mai direct, dupa cum stiti, am schimbat reprezentantii AGA din trei societati. Dupa cum ati observat dumneavoastra la Drumuri si Poduri era un reprezentant al PNL, la Consproiect un reprezentant PC, iar la Parcul de Soft un reprezentant PNL. Nu aveam cum sa nu-i schimbam, pentru ca rezultatele sint proaste si la Consproiect, unde este reprezentant PC si dincolo. Se dorea ca sa ramina acestia in functie, toti. Si ca atare negocierea ce insemna? Nu schimbam nimic si ramineau toti. Ori, dumneavoastra ma stiti pe mine. Cum pot sa accept asa ceva? Eu nu fac compromisuri din astea care sa deranjeze pe cei care m-au ales. Fac compromisuri, dar nu in asa fel incit sa deranjeze bunul mers al unei activitati. Ca atare, pentru ca nu am acceptat compromisurile acestea, nu au acceptat proiectele.

Rep: Nu aveati semnale din partea celor din Alianta, prin vocea doamnei Sighinas, ca accepta sau nu proiectele?

E.D.: Dar nu hotaraste dumneaei. Ea executa. Dumneaei avea mandatul cum sa procedeze in sedinta, dar nu ea hotara. Ea primea telefon. De fapt era cineva in sala care raporta tot timpul la telefon si-i spunea ce sa faca. Dar, de fapt, asa se procedeaza. Nu spun o noutate sau cu repros. Si mie, daca as fi fost in alta parte, mi s-ar fi dat telefon: faci asa si asa.

Rep: A picat si hotarirea privind infiintarea societatii prin reorganizarea Protectiei Plantelor. Ce a deranjat?

E.D.: Nu a deranjat. Acolo se dorea, din informatiile pe care le am, de catre un reprezentant al unui partid din Alianta, mai precis din partea PD-ului, ca Protectia Plantelor sa dispara. De ce? Pentru ca domnul Picu e mai tifnos si, mai mult, spune lucrurilor pe nume. El nu este mai diplomat. I-am atras atentia de multe ori. El, nefiind mai diplomat, s-a luat de respectivul care l-a invinovatit degeaba. Nu va mai spun ca el a avut si de patimit. A avut controale. Au venit, au verificat si au plecat, dar, ca dovada, iata ca are cineva ceva cu el. Ori asta se dorea. Nu de fapt, vezi Doamne, nu au aprobat ca nu era corect proiectul. Proiectul era foarte corect. Dar problema nu este ceea ce se vede. In spate este conflictul dintre Picu si cei de la PD.

Rep: Se va stinge el?

E.D.: Nu ma intereseaza sa se stinga. Eu il apreciez si-l vreau pe Picu un om cu personalitate. Nu vreau un om care sa plece capul. Nici nu mi-ar placea asa ceva. Sa fie asa in continuare, pentru ca rezolvam noi problema. Infiintarea acestei societati nu este grabita de nimic. Noi societatea asta o infiintam ca sa aiba grija de Girboavele, de Zatun, de balta de acolo. Am facut o societate care sa aiba grija de bunurile pe care le avem acolo. Va avea activitate si in judet, unde sint activitati necesare. Chiar si la Vama.

Rep: Urmatoarea sedinta va mai avea proiecte fierbinti?

E.D.: Cred ca de acum vor mai fi proiecte fierbinti pentru ca eu nu sint omul ca sa accept orice. Automat, de acum in acolo vor fi proiecte fierbinti.