Camera Deputatilor a adoptat ieri proiectul de modificare a Regulamentului forului, proiect conform caruia deciziile in Biroul Permanent se pot lua cu majoritatea celor prezenti, fara conditia intrunirii cvorumului. De asemenea, deputatii au aprobat majorarea numarului de membri ai Comisiei de munca, de la 21 la 31.

Modificarea Regulamentului Camerei a fost adoptata cu 173 de voturi favorabile, trei impotriva si doua abtineri, in sala fiind prezenti doar deputatii apartinand puterii.
Presedinta Camerei, Roberta Anastase, a prezentat luni proiectul, sustinand ca acesta "nu modifica nici un rand din Regulament, ci adauga o afirmatie care e valabila si pentru plen si e firesc sa fie valabila si pentru Biroul Permanent: 'Deciziile in Biroul Permanent se iau cu jumatate plus unu din cei prezenti'". "Nu e nici pumn in gura, nici vreo fortare de regulament, nici macar modificarea unei virgule, ci adaugarea unei fraze, care e valabila si in plen. In plus, e o prevedere europeana", a mai spus presedintele Camerei. Aceasta modificare a fost contestata vehement de reprezentantii opozitiei. "Biroul Permanent a fost construit tocmai pentru ca o majoritate conjuncturala sa nu genereze abuzuri si sa fie uitate proceduri parlamentare. Biroul Permanent nu e un for administrativ, el reflecta configuratia initiala a parlamentului si incearca sa filtreze acolo unde azi, maine altii incearca sa abuzeze de o putere conjuncturala. Proiectul dumneavoastra de hotarare nu indeplineste aceste proceduri", a spus Zgonea.

Creste componenta Comisiei de munca

Tot ieri, Camera Deputatilor a aprobat, cu 173 de voturi pentru, trei impotriva si o abtinere, un proiect de hotarare prin care componenta Comisiei de munca va creste de la 21 la 31, "pentru a respecta configuratia politica din Camera si pentru a putea analiza legile importante din acest domeniu care urmeaza sa intre in procedura parlamentara". Liderul de grup al PDL, Mircea Toader, a invocat, in sedinta de luni a plenului, faptul ca aceasta comisie risca sa fie excedata de legile foarte importante care urmeaza sa-i intre pe agenda. "In perioada urmatoare, in Comisia de munca urmeaza sa fie discutate Codul Muncii, Codul Social sau Legea pensiilor, asa ca numarul actual este insuficient pentru problematica acestei comisii, astfel incat noi si grupul UDMR am solicitat sa se modifice numarul", a motivat liderul PDL.
Proiectul a generat proteste din partea reprezentantilor opozitiei, acestia reclamand faptul ca nu este respectat Regulamentul. "Aceasta continua calcare in picioare a Regulamentului depaseste limita bunului-simt. Ati facut o modificare abuziva a componentei comisiei fara sa se faca o analiza in Biroul Permanent. Transformati Parlamentul intr-un circ", le-a spus liberalul Victor Paul Dobre parlamentarilor coalitiei de guvernamant.
Regulamentul Camerei nu stabileste expres care este cvorumul de sedinta pentru Biroul Permanent. Deciziile se luau tot prin majoritatea celor prezenti, dar la sedinta trebuia, potrivit unei reguli cutumiare, sa fie cel putin jumatate din numarul total al membrilor. BP al Camerei este format din 13 persoane, iar pana acum sedintele erau considerate a fi in cvorum daca erau prezenti minimum sapte membri.

Opozitia va continua sa boicoteze sedintele Biroului Permanent al Camerei Deputatilor

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a declarat ieri ca PSD, impreuna cu PNL, va continua sa absenteze de la lucrarile Biroului Permanent al Camerei, in ciuda modificarilor aduse Regulamentului, urmand sa sesizeze Parlamentul European si Comisia in privinta acestui "abuz". "Nu mai avem de ce (sa participam - n.r.), acum cu atat mai putin decat altadata, daca Roberta in continuare insista sa conduca aceste sedinte. Noi nu am pus o conditie de neparticipare, ci am spus ca nu putem fi de acord, atata timp cat exista o fapta sesizata de comisia juridica, de procuratura, exista institutii sesizate, iar persoana in sine, de parca nimic nu s-ar fi intamplat, (...) se incapataneaza sa conduca. Aceasta majoritate risca totul, dar nu pentru Roberta Anastase, ci pentru pastrarea nedemocratica a puterii", a spus Duvaz. El a precizat ca grupurile PSD si PNL din Parlamentul European vor sesiza acest for, cat si Comisia Europeana, cu privire la modificarile aduse Regulamentului si "deficitului de democratie" din Parlamentul Romaniei.