Presedintele Traian Basescu a tinut luni prima conferinta de presa dupa referendumul din 29 iulie pentru suspendarea sa. Seful statului a atacat dur Parlamentul Romaniei, despre care a spus ca isi subordoneaza institutiile statului. De asemenea, presedintele a subliniat ca majoritatea politicienilor nu inteleg functionarea statului de drept. Suspendarea sa si reducerea atributiilor unor institutii, precum CCR, reprezinta, potrivit presedintelui, prejudicii dezastruoase aduse tarii. El a mai adaugat ca unele trusturi de presa ataca in stil "mafiot" unele institutii ale statului. De Ce News va prezinta in continuare cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu.
Am dreptul de a vorbi si de a spune adevarul. Din punct de vedere politic, Romania este intr-o situatie dificila, in modul in care este evaluata de NATO si UE. Urmarea evenimentelor din lunile iulie - august, Romania este pusa sub semnul intrebarii ca stat de drept.
- Romania este supectata ca nu-si mai mentine valorile satului de drept si cele europene. Ca semn de ingrijorare s-a stabilit realizarea unuir raport suplimentar al CE pe MCV , raport care vizeaza in primul rand institutiile statului de drept. Cel mai preganant eveniment care i-a afectat pe romani, a fost ca urmare a ev din iulie -august, in septembrie, s-a amanat decizia de intrare in Schengen. Nu ma ingrijoreaza pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea neintrarii in spatiul Schengen ii vizeaza direct pe romani si vizeaza economia romaneasca.
- Decizia CE de a avea un nou raport cu privire la MCV in decembrie era una care sa ne ajute. Sa se constate eventual ca a fost o ratacire a politicienilor in vara. A castigat vreun roman vreun leu din reducerea atributiile CCR sau din suspendarea presedintelui. Au fost facute de politicieni pentru a ajunge la controlul justitiei. Reactia politicienilor este una de dispret fata de interesele Romanilor. Ex: S-a decis incompatibilitatea unui senator , dar parlamentul a decis altcumva (Mircea Diaconu - n.r)
- ANI a constatat saptamana trecuta incompatibilitatea a patru demnitari. Nu au existat decat reactii de solidaritate. Acesta este un alt lucru care nu este in favoarea romanilor ci a unor politicieni. N-are legatura cu interesul national, solidarizarea cu oamenii care se presupune ca au incalcat legea.
- Efectele le vom vedea in raportul MCV din decembrie sau ianuarie. Va fi un raport dezastruos. Nici macar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al Poporului, asa cum ne angajasem. S-au respins tot timpul actiunile justitiei impotriva oamenilor importanti. Sunt elemente care ne trimit cu multi ani inapoi. Actuala majoritate trebuie sa se intrebe daca are vreo responsabilitate.
- Adresez o rugaminte parlamentului care isi termina pe noua decembrie mandatul, ca inainte de a pleca sa rezolve problemele care tin de el. Am toata aprecierea pentru fosii ministrii. Nu discutam de polite ci de functionarea statului de drept. Nu poti sa impiedici procurorul sa-ti ia o declaratie intr-un dosar penal. E sansa unui om de a se dezvinovati.
- Institutiile statului nu-si opresc activitatea in campanii. Un flagrant e un flagrant si o incompatibilitatea e o incompatibilitate. Institutiile functioneaza non-stop. Nu spun ca functioneaza mereu perfect. In unele momente functionarea lor lasa de dorit. Nu putem sa spunem "Domnule presedinte taci ca deranjezi!"
- De cinci luni toate institutiile statului sunt supuse unor atacuri continue. Fie ca vorbim de CCR, ANI, ICCJ sau PG. Sunt atacate de putere. Cei care cred ca asa isi vor subordona institutiile statului gresesc. Cat timp voi fi aici nu si le vor subordona. Acestea vor functiona independent de influenta politica. Atacurile continue la institutiile statului venite din parte politicienilor nu fac decat sa arate ca avem o clasa politica ce nu intelege functionarea statului de drept. Ultimul an cand institutiile au functionat cu ordine de partid a fost 2004. De aceea am propus numirea unor politicieni independenti la Serviciile de Informatii. Sunt membrii ai CSM si CCR care au fost tocati de unele trusturi de presa pentru intimidarea lor. Seamana cu atacurile mafiote.
- Fac un apel pentru curatenia campaniei electorale sa inceteze aceste tipuri de atacuri. In ceea ce ma priveste dati-i inainte. Ma voi simti nevoit sa ma apar.
- Fraudele de la referendum vor trebui investigate pana la capat. Votule este fundamentul democratiei. Daca si acolo furam putem spune ca nu mai avem nicio speranta. Aratam rau din punct de vedere al statului de drept si este pacat pentru ca aratam bine economic. Romania nu are mecanismul pentru a garanta ca dincolo de respectarea legii achizitiilor publice, sunt verificate conflictele de interese. Ne impiedicam de intersele a 471 de parlamentari si platesc factura 20 de milioane de romani.