Greii Partidului Democrat l-au avertizat ieri de la Craiova pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca nu vor sustine un guvern restructurat daca printre ministri nu se vor regasi si membri PD. Delegatia oficiala care a vizitat ieri Bania a fost compusa din ministrii Radu Berceanu, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Gheorghe Barbu, din presedintele partidului, Emil Boc, si presedintele executiv, Adriean Videanu.
Cinci membri PD ai guvernului Tariceanu impreuna cu presedintele partidului, Emil Boc, le-au transmis ieri de la Craiova liberalilor conditiile de pastrare a Aliantei care a castigat alegerile din 2004. Liderul PD a declarat ca restructurarea guvernului este atributul premierului Tariceanu si ca acesta trebuie sa decida daca va pastra ministrii PD in guvern. "Vasile Blaga si Monica Macovei au fost cei mai performanti ministri din cabinetul Tariceanu si lor li se datoreaza aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Cei noua ministri democrati ocupa primele noua locuri in ceea ce priveste eficienta ministrilor din cabinet. Pentru noi este exclusa o colaborare cu PSD. Un guvern restructurat fara ministri PD va trece partidul in opozitie, de unde vom declansa alegeri anticipate. Nu ne opunem restructurarii pentru ca nu este atributul nostru. Premierul va decide daca ne vrea alaturi la guvernare sau in opozitie", a declarat Boc. Cat priveste Alianta D.A., presedintele democrat a declarat ca ea functioneaza doar in acte, nu si in fapte. "Acum Alianta este ca o casnicie care nu mai merge, iar sotii s-au separat, dar nu au divortat", a precizat Emil Boc.
PSD va vota guvernul Aliantei
La randul sau, Vasile Blaga a declarat ca democratii nu vor sustine un guvern din care nu vor face parte.
Secretarul general al PD a mai spus ca PSD va vota un guvern restructurat al Aliantei PNL-PD deoarece se teme de alegeri anticipate. "Din punctul nostru de vedere, PSD va sustine orice fel de guvern, indiferent de structura, pentru ca in cazul organizarii de alegeri anticipate social-democratii ar pierde jumatate din locurile din parlament", a declarat Blaga. In opinia lui, cel mai bine ar fi o impacare in Alianta, care s-ar putea realiza fara probleme daca s-ar aplica protocolul ei, in care exista solutii pentru orice situatie. In timp ce democratii faceau aceste declaratii oficiale, persoane din anturajul lor dadeau ca sigura o intalnire de taina ieri seara intre liderii PD si PNL, care urma sa incerce sa gaseasca pentru ultima data o solutie de guvernare.
Indoiala lui Blaga
Desi Emil Boc a declarat ca nu a primit nici o invitatie la discutii din partea liberalilor, dupa conferinta de presa de la Craiova democratii au plecat la negocieri, lucru confirmat de mai multi liberali, printre care si presedintele PNL Maramures, Cristian Anghel, prezent la Craiova la Conferinta Asociatiei Municipiilor din Romania. "Lucrurile nu stau asa de rau intre PNL si PD. In aceasta seara (ieri - n.r.) vor avea loc negocieri din care va iesi un guvern restructurat, iar din el vor face parte ministri democrati. PNL este dispus la negociere. Vor fi mai putine ministere, dar se va pastra proportia", a declarat Anghel. Democratul Vasile Blaga nu a fost atat de optimist, declarand GdS ca, desi isi doreste, nu crede intr-o impacare cu liberalii.