Constiinta unui liberal de Stanga: Un jalnic sfarsit de domnie

traian basescu a ajuns la capatul carierei sale politice, si sfarseste jalnic, cu un scandal de coruptie, care, daca Romania ar fi o tara normala, ar trebui sa-l determine sa demisioneze, iar apoi sa ajunga in fata justitiei. Probabil ca, odata si odata, va ajunge. Dar slaba consolare, pentru ca raul facut de el Romaniei si romanilor este aproape imposibil de indreptat.
traian basescu lasa in urma lui un sistem politic ruinat, minat de coruptie si de impostura. A distrus toti posibilii lideri, de la stanga si de la dreapta, pentru ca nu suporta concurenta. traian basescu lasa in urma o justitie ruinata, deprofesionalizata, la fel corupta, daca nu chiar mai corupta decat clasa politica, o justitie de care cetatenii se feresc ca dracu de tamaie.
traian basescu lasa in urma o economie facuta zob, in care partea productiva si profitabila nu mai apartine romanilor, somaj in crestere, milioane de romani fugiti in afara din fata saraciei, saracie pe care a persiflat-o, de la inaltimea averii sale de milioane de euro, avere facuta prin fraude, coruptie, furt, spalare de bani.
traian basescu lasa in urma lui cadavrul unui stat, care nu mai este capabil sa-si apere cetatenii, sa-si indeplineasca misiunea, un stat ale carui institutii au fost acaparate de grupuri de interese, care le folosesc in interes propriu, si impotriva cetatenilor si a interesului public.
traian basescu lasa in urma lui o democratie de fatada, golita de continut, o societate fragmentata, in care fiecare se confrunta cu fiecare, in care solidaritatea nu-si mai are sensul, o societate dominata de individualism feroce, de ura si de intoleranta.
Romania lui traian basescu este o tara profund bolnava, pentru care nu exista leac. Tara asta trebuie distrusa si refacuta. Numai asa ne mai putem vindeca. Daca ne mai putem vindeca. Pentru ca basismul este atat de impregnat in mintea romanilor, incat nimeni si nimic nu-l mai pot scoate de acolo.
Ca mai sta la Cotroceni o zi, o luna, un an, basescu nu mai exista. Exista doar raul produs de el. Si raul asta ne va urmari toata viata noastra...