DeCeNews informeaza : Frica de suspendare a lui Basescu, motivația manevrelor aberante cu judetele si Constitutia (Autor : Val Valcu).
Un oarecare Tristian Tampeanu, propagandist portocaliu la Romania Libera, reia pe invers un editorial publicat in DeCe News (31 mai, 2011) in care spuneam ca Basescu e un scamator, care flutura in fața publicului o mana și ii umbla in buzunar cu cealalta. Evident, pentru Rl (10 iunie, 2011) scamatorii sunt Ponta si Antonescu. Nu e rau ca tinerii se inspira de la cei cu experienta: azi a prins directia, maine-poimaine, sau mai precis cand va veni USL la guvernare, o sa o porneasca si in sensul corect, adica o sa atace Opoziția, cum face și azi, doar ca in opoziție va fi partidul lui Basescu.
Cert este ca ipoteza privind scamatoriile președintelui ramane in picioare. Așa cum ne-a obișnuit, nu trebuie sa cautam o legatura directa intre motivația scandalului și focul de artificii starnit de o zicere prezidențiala (ca fapte, in afara de a reduce salarii și a da oameni afara, nu am vazut).
Sa vedem ce a acoperit zarva cauzata de propunerea de desființare a județelor. Odata, a plasat in plan secund proiectul USL de reorganizare a administratiei locale. Ok, dar asta o putea rezolva si o descindere a mascatilor in Vama. Mai degraba, cred ca e vorba despre o modificare legislativa care a trecut, neobservata, prin Camera Deputatilor. O comisie a Camerei a decis ca presedintele nu poate fi demis decat daca se pronunta in acest sens jumatate dintre romanii cu drept de vot, adica vreo noua milioane de oameni. M-as fi asteptat ca obiectivul ziarist amintit sa sara ca muscat de... coapsa si sa atraga atentia cititorilor Rl ca nu e corect din punct de vedere moral: daca presedintele e ales cu jumatate din numarul celor care se deranjeaza pana la sectiile de votare, tot asa ar trebui demis. Modificarea este impusa in beneficiul lui Traian Basescu si arata ca presedintele se teme de o noua suspendare. Ar putea fi doar servilismul subordonatilor subordonatului sau, Boc, dar mi-e greu sa cred ca PDL nu ia aprobare de la Cotroceni pentru orice mișcare din Legislativ.
Si diversiunea cu modificarea Constitutiei imi da aceeasi impresie. Basescu a propus cateva paragrafe imposibil de acceptat de catre orice jurist. In primul rand ca spera, ca de obicei, sa isi mai atraga ceva voturi, de la frustratii care nu inteleg ca nu poti folosi o ilegalitate ca sa repari o alta. Scopul sau principal este insa credibilizarea Curții Constitutionale. Si asa Uniunea Europeana nu ar fi acceptat modificarile, mai ales ca sunt deja voci care sustin ca Romania nu este un stat de drept. Asa, cand o fi sa faca USL majoritatea, judecatorii numiti de Traian Basescu si Marko Bela la CC vor iesi cu fruntea sus si se vor achita de obligatiile lor, curat constitutionale, repetand fraza din 2007: a incalcat Constitutia, dar nu grav, mai lasati-l un pic la Cotroceni!