1 Aprilie este Ziua Mondiala a Pacalelii si este momentul cand facem farse celor apropiati si suntem pacaliti, la randul nostru, de prieteni sau… nu neaparat prieteni. In aceasta zi nu este numai permisa, ci este chiar incurajata realizarea farselor de tot felul. Este foarte important sa nu ne pierdem umorul, deoarece in acest mod ne mai descretim si noi fruntile si putem sa trecem mai usor peste problemele cotidiene. Originile acestei sarbatori sunt incerte. Cu toate acestea exista un vechi poem englez, din 1760, "Poor Robin' s Almanack”, in care este mentionata Ziua Pacalelii. Altii in schimb cred ca are radacini in Antichitate, din timpul romanilor, cand populatia Romei era formata preponderent din barbati. Se pare ca avand nevoie de femei, acestia le-au invitat pe Sabine la jocurile organizate in cinstea lui Neptun. Femeile au fost pacalite, pentru ca ele de fapt au fost rapite si au devenit sotiile romanilor. Legenda spune ca aceste evenimente s-ar fi petrecut la inceputul lui aprilie si ca romanii au mai aplicat si cu alte ocazii aceasta tactica, cu valente rituale. Totusi, in prezent sarbatoarea nu mai este asa de resimtita, cum se intampla odata. Oamenii nu prea mai au timp sa faca glume apropiatilor, iar altii absorbiti de propriile probleme chiar uita de aceasta zi a pacalelilor. Astfel, la Casa Judeteana de Pensii ziua a inceput printr-o pacaleala pe care a facut-o insasi directoarea institutiei, Tudora Craciun pentru doua directoare din institutie pe care le-a chemat de urgenta in birou, in acest fel intrerupandu-le activitatea. "Imi plac glumele, am pacalit si am fost pacalita la randul meu. Glumele imi aduc aminte de anii copilariei si ma binedispun”, ne-a declarat Tudora Craciun, directoarea Casei Judetene de Pensii. Se pare ca aceasta zi nu prea a fost resimtita de catre politicieni, din spusele acestora reiesind ca nu au pacalit pe nimeni, dar nici ei nu au fost pacaliti la randul lor.

"Romanii si-au pierdut simtul umorului”

Astfel, Puiu Hasotti a declarat ca, odata, impreuna cu niste prieteni, i-a inscenat o farsa unui coleg, dar ca de atunci nu a mai pacalit si nici nu a mai fost pacalit. Ionel Hasotti, avocat de meserie, ne-a declarat la randul sau ca nu a primit pacaleli de 1 Aprilie, dar a mai spus ca "este pacat ca romanii si-au pierdut simtul umorului. Acesta ar trebui sa fie un ingredient in viata noastra”. Directorul Regiei Autonome de Transport in Comun, Dumitru Coiciu, ne-a declarat ca fiind racit, a ramas in casa de cateva zile si nu a apucat sa faca glume, dar nici nu i-a facut nimeni farse. "Obisnuiam inainte sa fac pacaleli, dar care erau prea transparente”. Glumele se fac pentru a binedispune, si nu pentru a supara, de aceeasi parere fiind si directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, Gheorghe Trandafir, care ne-a mai declarat ca umorul nu trebuie sa lipseasca din viata noastra, adaugand ca "pana la urma deconectarea este conditionata de metoda de relaxare”. Acesta ne-a mai spus ca, in urma cu patru ani, a fost investit in functia de director adjunct exact pe data de 1 Aprilie si avea indoiala daca acest lucru e de bine sau de rau.

Prefectului Danut Culetu ii plac glumele cu savoare

Prefectul Danut Culetu ne-a declarat binedispus ca ii pac glumele bune "cu gust si cu savoare, dar sa nu fie macabre. Eu sunt o fire mai serioasa, sunt foarte sincer si nu prea tin glumele mele”. Spre deosebire de prefect, presedintelui CCINA Constanta, Mihai Daraban, nu ii plac pacalelile. "Eu sunt un tip mai sobru in ceea ce priveste glumele”, a declarat Daraban. In schimb, Lica Neagu, presedintele Camerei Taximetristilor constanteni, fiind cunoscut ca o fire vesela, ne-a declarat ca ii place sa faca pacaleli si ii place sa fie pacalit, "daca sunt pozitive, fara sa am infarct”. El ne-a marturisit ca, in urma cu cativa ani, si-a pacalit sotia, care sufera de ticul sughitului si i se intampla cateodata sa se poticneasca si sa rosteasca mai greu cuvintele. Dupa ce i-a facut gluma, aceasta s-a oprit subit din sughitat, si nu a mai avut absolut nimic, ca rezultat al glumei. Glumele bune sunt savurate de oricine, dar nu orice persoana poate sa faca o gluma buna. Danut Nicolae Rahau, secretar executiv PPRM, ne-a declarat ca nu a fost pacalit de 1 Aprilie si nu a pacalit pe nimeni la randul lui, dar ca ii plac mai mult sarjele, decat pacalelile. Ne-a spus ca se fereste de pacaleli deoarece inima ii mai produce neplaceri cateodata. "Atunci cand glumele sunt facute de prieteni, nu trebuie sa te superi”, ne-a mai declarat Rahau. Foarte sobru, deputatul Stelian Dutu, presedinte PD Constanta, ne-a declarat: "Mie imi plac glumele, dar asta nu inseamna ca imi plac pacalelile”. Ca mai tuturor, si viceprimarului municipiului Constanta, Nicolae Nemirschi, ii plac glumele, si, cu toate ca ne-a declarat ca in dimineata zilei de 1 Aprilie nu a avut parte de nici o gluma, dar ne-a mai spus "nu cred ca scap”, fiind sigur ca cineva ii va juca o festa. Si tot la capitulul viceprimar, de data aceasta fost viceprimar al Constantei si fost presedinte al PSD Constanta, Gheorghe Dontu a declarat ca nu a fost pacalit de 1 Aprilie (oare? sau nu si-a dat seama dansul!?) dar ca pacaleala de 1 Aprilie a anuntat, razand: "M-am lasat definitiv de politica si nici nu ma mai apuc”. Pe de alta parte, deputatul PPRM Gelil Eserghep a afirmat, amuzat, ca in general se poate spune despre politicieni, dar si despre ziaristi, ca sunt in topul mincinosilor. Asa ca, prea multe comentarii… nu ar mai fi de adaugat.