In loc de inceputul lui martie, congresul PSD va avea loc, dupa toate probabilitatile, cel mai devreme la sfarsitul lunii mai, daca nu chiar inceputul lunii iunie, aceasta fiind dorinta actualei echipe de conducere, care are nevoie de timp pentru repozitionare in partid.
Situatia din PSD se complica, in sensul ca gruparea Geoana -Hrebenciuc are ca obiectiv impingerea, discreta, a congresului spre finalul primaverii, in locul debutului lunii martie, cum s-a vehiculat pana acum. Interesul actualei conduceri este sa traga de timp, pentru a "obosi" vocile care il critica pe Geoana pentru rezultatul de la alegeri si a aranja ploile in filiale suficient de bine pentru ca liderul PSD sa obtina un nou mandat. Unul dintre pretextele majore care va fi invocat, potrivit unor surse pesediste, este mult comentatul nou partid de stanga, pe care il pregatesc Gabriel Oprea si alti fosti membri ai PSD, grupati neconstitutional in acest moment sub forma de independenti, in parlament. Mai precis, noua formatiune, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (una dintre denumirile analizate) ar dori sa se inregistreze la tribunal la inceputul lunii aprilie, pentru a "prinde" rezultatul congresului PSD. Fostii pesedisti spera ca, indiferent de rezultat, o parte a PSD va fi nemultumita si dispusa sa migreze la noul partid, care se va inscrie la tribunal intr-o formula oportunista, plasata, cum se spune, pe val. Tocmai acest lucru vor sa il speculeze Hrebenciuc, Geoana si Vanghelie, care duc munca de lamurire in partid ca forul suprem al PSD sa aiba loc dupa inscrierea UNPR la tribunal, stiut fiind ca Gabriel Oprea nu isi permite sa taraganeze prea mult infiintarea noii formatiuni. Aceasta strategie ar bloca alte dezertari din partid inainte de congres.

Doi dezertori, generalul Oprea si sociologul Dancu lucreaza la un nou partid: UNPR

De altfel, trebuie spus ca Oprea are si o alta problema, anume daca noul sau partid sa fie de stanga, pentru a ataca direct culoarul PSD, sau de centru. Prima varianta are dezavantajul ca PSD e un brand suficient de puternic pentru a rezista chiar si unor dezertari masive, in timp ce a doua prezinta avantajul ca permite aparitia unei formatiuni ce poate forma aliante si cu stanga, si cu dreapta, fara a-si periclita orientarea doctrinara. In conditiile in care independentii (mica armata de stransura formata din dezertorii lui Oprea) se afla, deja, in alianta cu un partid de dreapta, PD-L, versiunea plasarii pe centrul esichierului devine si mai fezabila. Deocamdata, Oprea i-a comandat lui Vasile Dancu (pe bani grei) o serie de studii sociologice ample, pentru a verifica ce tip de partid este mai aproape de gustul electoratului, in acest moment, o decizie urmand a fi luata in saptamanile urmatoare.