In scrisoarea sa, Octav Cozmanca ii invinovateste pe Vasile Dancu si Ioan Rus de situatia actuala a PSD, obligat sa imparta guvernarea cu PD-L: "Rezultatele acestei atitudini iresponsabile, sustinute doar de orgolii, vanitati si ambitii personale, stimulate de doi aventurieri politici de la Cluj (in niciun caz Grup), au dus PSD la pierderea locului intai pe esichierul politic romanesc, fiind la mana PD-L", acuza Cozmanca.
Ca reactie, fostul presedinte al PSD Cluj, Vasile Dancu, considera ca Octav Cozmanca "ar trebui sa reinfiinteze fostul PCR" si sa sustina la Presedintie un comunist, si nu un candidat independent.
Dancu a declarat, duminica, la Cluj, ca fostul lider PSD "ar fi trebuit sa demisioneze, nu doar sa se autosuspende din partid". Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Cozmanca despre "aventurierii" Grupului de la Cluj din PSD, Dancu a spus ca acesta "are dreptate".
"Cred ca Octav Cozmanca are dreptate si il felicit pentru luciditate. Numai aventurieri puteam sa fim sa credem ca puteam scapa de bolsevicii lui Ceausescu dupa Revolutie. Am crezut, cu Ioan Rus si altii, ca vom putea reforma PSD, care avea 25 de vicepresedinti, din care 23 erau din Bucuresti. Singurul lucru trist este ca noi acum vorbim despre ce spune bietul Octav. Cred ca ar fi fost mai bine daca dansul ar reinfiinta fostul PCR si, decat sa sustina un candidat independent la Presedintie, mai bine ar propune un comunist. Ar avea aceleasi sanse si ar obtine aceleasi voturi", a spus Vasile Dancu.
Dancu a afirmat ca Octav Cozmanca reprezinta "un obiect de studiu" foarte interesant pentru el, ca sociolog.
Vasile Dancu a spus ca stia ca atat el, cat si Ioan Rus, liderii Grupului de la Cluj, nu s-au bucurat de simpatia fostului secretar executiv al PSD.
Fostul lider social-democrat Octav Cozmanca a anuntat, duminica, printr-o scrisoare deschisa adresata "membrilor si electoratului PSD", ca se autosuspenda din partid, motivand ca PSD nu mai e un partid de stanga, nu are, din aprilie 2005, un lider autentic, fiind condus de "grupuri de interese".