Gandul informeaza : Comisia de integritate din PSD A VOTAT EXCLUDEREA LUI MIRCEA GEOANA DIN PARTID

Seful Comisiei de Integritate a PSD, senatorul Dan Sova, a explicat ca decizia Comisiei va fi inaintata Consiliului Executiv National al PSD, sub forma unei recomandari pentru excluderea lui Mircea Geoana din PSD.
"Noi i-am transmis o invitatie, nu am primit nici un raspuns daca va participa sau nu. Sedinta a inceput la ora 13, domnia sa a sosit la ora 14.10. La ora 14 fix s-a terminat Comisia. Ca o parere personala, in loc sa fca conferinte de presa la Senat si pe scarile partidului, domnul Mircea Geoana ar fi facut bine sa vina la Comisie", a spus Dan Sova cu privire la situatia creata, in care decizia Comisiei a fost luata in lipsa lui Geoana.
Totodata, Dan Sova si-a cerut scuze, vadit iritat, pentru aparitia doamnei Mariana Negoita, membra PSD care a anuntat din senin decizia Comisiei pe treptele PSD.
UPDATE 14.25 "Sunt absolut consternat", a declarat Mircea Geoana la iesirea din sediul PSD, unde membrii Comisiei de Arbitraj si Integritate nu l-au mai asteptat, luand decizia in lipsa sa, dupa spusele fostului lider PSD. Jurnalistii prezenti au aflat despre decizie, o data cu Geoana, pe treptele din Kiseleff, de la o membra PSD, care a parasit sediul, revoltata ca decizia a fost luata in absenta lui Geoana.
Mircea Geoana a explicat ca aceasta comisie nu are dreptul sa dea verdicte, ci poate doar sa faca recomandari Consiliului Executiv National al PSD, care poate decide daca il exclude sau nu din partid. Pentru a fi exclus, este nevoie de o decizie a conducerii reunite a PSD.
Geoana a facut un apel la membrii PSD din tara, cerandu-le sa ramana calmi si sa nu cedeze la presiuni, pana cand "aceasta disputa inutila si primejdioasa" se lamureste.
UPDATE 14.23 CNAIM a PSD decide excluderea lui Geoana din partid
Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala a decis, duminica, cu 43 de voturi "pentru", 5 "impotriva" si doua abtineri, excluderea lui Mircea Geoana din PSD.

xxx

Inainte de sedinta Comisiei de Integritate a PSD, Mircea Geoana a sustinut o conferinta de presa in care i-a acuzat pe liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, ca au urmarit intentionat sa-l debarce de la conducerea Senatului, pentru a-l pedepsi ca a facut o vizita la Washington, in timp ce planul lor pentru o vizita similara, in "tripleta" cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a esuat.
Mircea Geoana a mai explicat ca nu renunta la functia de presedinte al Senatului, pentru ca ar insemna sa lase opozitia fara cea mai importanta functie pe care o detine in stat.
"Adevarul este ca domnul Sorin Oprescu avea perfectata o vizita in SUA. Domnii Ponta si Antonescu au dorit sa mearga si ei in acea perioada, in aceasta tripleta Ponta-Antonescu-Oprescu. Nu am avut cunostinta despre aceasta intentie. Nu am fost solicitat sa sprijin in vreun fel initiativa si nu am fost informat de intentia colegilor mei. Vizita mea in America era pregatita de luni de zile. Nu m-am prezentat ca lider al Opozitiei, am fost invitat ca reprezentantul Opozitiei care ocupa cea mai inalta functie in statul roman", a declarat Mircea Geoana. Presedintia Senatului este considerata cea de-a doua functie ca importanta in stat.
Presedintele Senatului a explicat ca esecul conducerii USL de a fi primita la Washington se datoreaza faptului ca "au folosit un canal (diplomatic) lateral" care nu a fost privit cu ochi buni la Washington: "au incercat, prin domnul Hrebenciuc, gasirea unei firme de lobby, in loc sa foloseasca usa din fata, ca niste lideri naturali ai Opozitiei".
Mircea Geoana sustine ca acesta este motivul real pentru care conducerea USL incearca schimbarea sa din fruntea Senatului. El se arata dispus sa renunte, daca i se garanteaza ca functia ramane la PSD: "Daca exista o garantie ca inlocuirea mea se poate face cu un alt coleg din PSD, nu am absolut nimic impotriva acestui lucru".
Totusi, Geoana a declarat ca "sansele sunt zero" ca acest lucru sa fie permis de majoritatea PDL din Senat. Mai mult, el a acuzat ca acest lucru s-a stiut de la bun inceput: "S-a stiut ca aceasta rocada la conducerea Senatului este imposibil de realizat, este o fictiune juridica si regulamentara. Nu se putea face inlocuirea mea de la conducerea Senatului fara ca actuala putere sa fi pus mana pe a doua functie in stat".
Astfel, Geoana sustine ca refuzul sau de a renunta la functia de presedinte al Senatului "nu este insubordonare, este loialitate fata de partid".
"Un numar de colegi a indus in eroare si a intoxicat conducerea partidului cu un set de motive fabricate. Colegii mai experimentati au sesizat acest lucru", a mai spus Geoana, referindu-se la faptul ca Ion Iliescu si Adrian Nastase s-au opus demiterii sale de la Senat, pe motiv ca opozitia pierde cea mai importanta functie pe care o detine in stat.
Sedinta Comisiei de Integritate a PSD, in care se va lua o decizie cu privire la situatia lui Mircea Geoana, este programata sa inceapa la ora 13.00.