Deputatii din Comisia de Regulament nu au putut vota ieri raportul final asupra proiectului de act normativ pentru ca personalul tehnic nu a avut timp suficient sa finalizeze documentul, votul fiind amanat pentru luni, cand deputatii Coalitiei majoritare vor cere convocarea Biroului Permanent.
Cu toate ca la finalul sedintei de joi seara reprezentantii Comisiei de Regulament au stabilit ca se vor intruni vineri pentru a „cosmetiza“ raportul si pentru a da votul final, personalul tehnic nu a reusit sa finalizeze pana la ora 13.00 raportul asupra intregului act normativ. In prima jumatate a zilei, personalul tehnic din Comisia de Regulament trebuia sa scrie cele 864 de amendamente care au fost depuse la raportul de modificare a Regulamentului, dar si amendamentele care au fost facute in timpul discutiilor.
Noi am insistat aseara ca personalul tehnic sa finalizeze astazi raportul, dar nu a fost timp fizic pentru a relua toate amendamentele, plus modificarile aduse de noi“, a declarat deputatul PNL, Mircea Iustian, membru al Comisiei.

Procedura, pas cu pas

Din momentul depunerii raportului, insotit de proiectul de modificare a Regulamentului, Biroul Permanent se intruneste, la cererea presedintelui Adrian Nastase sau a cel putin o treime din numarul membrilor.
Cu toate ca vicepresedintele Senatului Radu Berceanu a declarat miercuri ca la 30 august va incepe o sesiune extraordinara si la Camera Deputatilor, Biroul Permanent al Camerei va fi cel care va decide daca modificarea Regulamentului este o cerere suficient de motivata pentru a sustine necesitatea organizarii unei astfel de sesiuni.
Regulamentul inca in functiune al Camerei prevede insa ca, de la data convocarii unei sesiuni extraordinare, deputatii mai au nevoie de alte cinci zile pentru a depune amendamente.
Noul regulament prevede simplificarea procedurii de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor, Coalitia de guvernare angajandu-se prin protocol sa-l schimbe pe Adrian Nastase pana la 15 septembrie.
Pe de alta parte, reprezentantii PSD si PRM din Comisia de modificare a Regulamentului Camerei au sugerat la finalul dezbaterilor ca partidele lor ar putea contesta la Curtea Constitutionala prevederile referitoare la revocarea presedintelui si a membrilor Biroului Permanent.
Deputatul PSD Ioan Bivolaru, presedinte al comisiei, apreciaza ca neconstitutionale articolele privind revocarea presedintelui si a membrilor Biroului Permanent.

PSD s-ar putea retrage din Parlament

„PSD nu a actionat corect, traversam o situatie grava din punct de vedere politic care impune retragerea noastra din Parlament“, a declarat ieri, la Buzau, senatorul PSD Vasile Ion. Acesta a precizat ca actiunea parlamentarilor PSD ar avea ca temei juridic incercarea de inlocuire a presedintilor celor doua camere prin care se incalca Constitutia. „Biroul Electoral Central a declarat invingator in alegeri partidul nostru, iar in momentul de fata asistam la o hartuire permanenta a membrilor PSD“, a mai spus senatorul de Buzau, care mai considera ca astfel s-ar ajunge la alegeri anticipate, o solutie pe care nu o respinge.