Markó Béla, presedintele UDMR, a avertizat ieri ca liderii formatiunilor politice care vor trecerea Uniunii in Opozitie cer practic propria lor trecere in Opozitie. El a dat astfel de inteles celorlalte partide din Coalitie ca nu pot guverna fara ei.

Declaratiile extrem de dure ale reprezentantilor PD, PNL si PC legate de initiativa lui György Frunda la APCE au starnit o reactie la fel de dura din partea UDMR. Markó Béla, presedintele UDMR, a declarat ieri ca liderii formatiunilor politice care vor trecerea Uniunii in opozitie cer practic propria lor trecere in opozitie. "Fara noi nu exista coalitie majoritara", a spus Markó Béla. El a reluat ideea ca UDMR va ramane la guvernare pana cand reprezentantii sai vor considera de cuviinta. El a precizat ca obiectivul comun, al tuturor formatiunilor politice, este aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"In acest moment, suntem convinsi ca interesul tarii, inclusiv al maghiarilor, este mentinerea acestei Coalitii, a acestui Guvern pentru a nu rata integrarea in UE la 1 ianuarie 2007. In ceea ce priveste relatiile din Coalitie, oricine poate sa-si formeze o opinie in legatura cu partenerii, dar nu avem partide prime, care spun ce sa facem, si partide secundare, de exemplu UDMR, caruia sa i se spuna ce sa faca", a declarat Markó Béla.
El a atras atentia ca in 2004 nici una dintre formatiunile politice nu a obtinut mai mult de 50% din voturile electoratului. "Daca am fi provenit dintr-o alianta de acest tip, alta ar fi fost situatia", a mai spus Markó. Mai mult, liderul Uniunii a tinut sa precizeze ca Romania nu mai este stat national din momentul in care a legiferat drepturi importante pentru minoritati si a aprobat reglementari privind relatiile interetnice.

PD respinge atitudinea aroganta

Raspunsul PD, cel care a cerut direct retragerea de la guvernare a UDMR, a venit prompt. "Actiunile si declaratiile reprezentantilor UDMR reiterate si in cursul zilei de astazi (ieri - n.r.) demonstreaza faptul ca UDMR mai are mult de lucru pana va reusi sa-si dovedeasca loialitatea fata de Romania", a afirmat Emil Boc intr-un comunicat de presa.
El a spus ca PD respinge ferm "atitudinea aroganta" a UDMR fata de Romania si cetatenii romani si isi reafirma pozitia adoptata de BPN, prin care solicita UDMR fie loialitate fata de Romania, fie parasirea Coalitiei de guvernare.
Emil Boc a precizat ca PD condamna "dublul limbaj" utilizat de UDMR - unul in interiorul si altul in afara tarii - si considera "inacceptabil" ca parlamentari ai Uniunii, platiti din banii tuturor contribuabililor cetateni romani, nu numai sa sublinieze faptul ca nu reprezinta Romania, dar sa faca in forurile europene propuneri menite sa modifice Constitutia Romaniei, validata prin doua referendumuri nationale.
"Ultimele declaratii ale reprezentantilor UDMR nu au reprezentat altceva decat picatura care a umplut paharul, dupa toate actiunile si demersurile in sensul obtinerii autonomiei teritoriale si culturale, revizuirii Constitutiei Romaniei si alte actiuni neloiale la Consiliul Europei si Parlamentul European", a incheiat liderul PD.